De Gabriel Anghelescu

Lucrarea SoareluiMagnum Opus, sau Marea Operă reprezintă în Alchimie transmutarea omului de la condiția sa inferioară la o condiție superioară, spirituală.
Această lucrare de înnobilare interioară este echivalentă cu Marea Lucrare din Francmasonerie.

„Ceea ce este deasupra este la fel cu ceea ce este dedesubt, iar ceea ce este dedesubt este la fel cu ceea ce este deasupra, pentru a îndeplini miracolul unui singur lucru“ spune dictonul hermetic atribuit lui Hermes Trismegistus, din Tabula Smaragdina, teză fundamentală a Hermetismului și a Alchimiei.
Microcosmosul (omul) este guvernat de aceleași legi după care este guvernat Macrocosmosul (universul) și invers. Omul este reflexia universului, iar universul reflexia omului. Natura poate fi înțeleasă mai bine prin intermediul omului dar și omul înțeles prin  intermediul naturii.

Templul masonic reprezintă universul și este construit după anumite proporții ale geometriei sacre.

Orientarea sa în spațiu și a componentelor sale interioare se face după corespondențe astronomice. Este locul unde Macrocosmosul și Microcosmosul se contopesc.
Când un Francmason se mișcă în timpul efectuării ritualului, mișcarea este executată în sensul acelor de ceasornic,  mimând astfel mișcarea discului solar. Acesta se identifică pe sine cu Soarele.
Axa verticală a mișcării aparente a Soarelui pe parcursul unui an împreună cu axa orizontală a mișcării acestuia în timpul unei zile, formează o cruce. Identificându-se cu Soarele și urmând traiectoria acestuia, este nevoit să treacă prin cele PATRU elemente, pentru a le purifica:

Aerul – gândurile și dorințele
Focul – emoțiile și pasiunile,
Apa – controlul și utilizarea corectă a energiilor, Pământul – acțiunile și conduita.

Elementele puse în jurul unei cruci reprezintă Sarea, Sulful, Mercurul și Azotul, care sunt folosite de către alchimist pentru crearea Pietrei Filosofale.

Elementele corespund, așadar, punctelor cardinale și indică drumul discului solar. Ajungem astfel la operația alchimică numită „rotația elementelor“.
Rotația elementelor reprezintă modul prin care esența purificată a unei substanțe este extrasă și transformată în cea mai sublimă stare a sa. Pământul este transformat în apă, prin topire, apoi, apa se evaporă prin acțiunea focului, trecând prin procesul de condensare, și revine înapoi în pământ.  
Procedeul alchimic este descris astfel în Tabula Smaragdina:

„Separă pământul de foc, subtilul de grosier, cu băgare de seamă și cu judecată“
„Urcă cu cea mai mare chibzuială de la pământ la cer, și apoi coboară iarăși pe pământ și strânge laolaltă puterile lucrurilor superioare și ale celor inferioare. Astfel vei dobândi slava întregii lumi și întunericul se va îndepărta de la tine“„Aceasta are mai multă tărie decât tăria însăși, căci cucerește orice lucru    subtil, și poate pătrunde orice solid“.

Natura are propriul ei mod de a distila. Soarele încălzește apa, aceasta din urmă se evaporă, apoi prin condensare cade înapoi pe pământ sub forma picăturilor de ploaie, fiind curățată de impurități. Sulful este combinația dintre foc și aer, Mercurul, combinația dintre aer și apă, iar Sarea rezultă din combinarea apei cu pământul. Din cele TREI, rezultă chintesența sau Azotul. Azotul reprezintă energia care ia naștere din primele 3 elemente alchimice, Sare, Sulf, Mercur, după ce toate condițiile sunt îndeplinite, și este reprezentat de elementul pământ.

Acesta este considerat a fi cea mai mare putere din univers, este fântâna tinereții, remediul universal.

Revenind la simbolismul solar, discul a fost împărțit de către înțelepții antici în TREI corpuri separate.
Conform misticilor, există TREI Sori în fiecare sistem Solar, analogi celor TREI centri ai vieții din constituția fiecărui individ.
Aceștia sunt numiți „cele trei lumini“: Soarele Spiritual, Soarele Intelectual și Soarele Material, în Francmasonerie fiind simbolizați de TREI lumânări.

Natura omului a fost împărțită de către mistici în TREI părți distincte: spirit, suflet, trup.

Corpul fizic este vitalizat de către Soarele Material, natura spirituală e luminată de Soarele Spiritual, iar natura intelectuală e mântuită de către Soarele Intelectual.

În Nigredo materia este plină de impurități, urmând ca în Albedo să fie curățată. În Citrinatas, argintul este transformat în aur. După cele TREI stadii, apare și cel de-al 4-lea numit Rubedo. În Rubedo, cele două principii opuse se împreunează. Nigredo reprezintă Soarele la răsărit, Albedo, Soarele la amiază, Citrinatas, Soarele la apus, iar în cele din urmă Rubedo, Soarele la miezul nopții.î

Soarele strălucește la miezul nopții prin intermediul Lunii.

Soarele reflectă razele sale către Lună, iar Luna preia razele Soarelui și le reflectă pe Pământ. Luna, principiul feminin, este fecundată de Soare, principiul masculin, iar astfel se produce Nunta Alchimică, împreunarea celor două principii opuse.

Stadiul Rubedo dă naștere vulturului bicefal, prezent și în simbolismul Ritului Scoțian, care unește:
Orientul cu Occidentul,
intelectul cu spiritul,
masculinul cu femininul,
binele cu răul,
ego-ul cu non ego-ul,
lumina cu întunericul,
răsăritul cu apusul,
conștientul cu subconștientul,
raționalul cu emoționalul,
Microcosmosul cu Macrocosmosul,
omul cu Divinitatea.


 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
RO46INGB0000999911598179, ING Bank
RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!