Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

Anul European al Patrimoniului Cultural 2018


Echipa eCoulTour vă propune, de-a lungul multor episoade, o incursiune în muzee vestite din Europa, dar va prezenta și monumente remarcabile, clădiri unicat ori locuri deosebite ale continentului nostru.

Multă lume a auzit/vizitat mari muzee pline de comori ale artei universale – de la muzeele Vaticanului la muzeele Capitoline din Roma, de la instituțiile culturale pariziene (Luvru, Orsay, Beaubourg, Rodin, palatul Versailles) ori altele franceze (muzeele Chagall și Matisse din Nisa, Muzeul Augustinilor din Toulouse, Muzeul Confluențelor din Lyon, Muzeul de Artă din Lille, Palatul Rohan din Strasbourg, Muzeul Toulouse-Lautrec din Albi, Muzeul Champollion din Figeac etc.) la cele italiene (Palatul Vechi și Pitti din Florența, Muzeul Egiptean din Torino, Castelul Sforzesco din Milano ș.a.m.d.), engleze (londonezele Albert & Victoria și Muzeul Britanic, Muzeul Național Scoțian din Edinburgh, Muzeul Kelvingrove din Glasgow), spaniole (casele-muzeu din Barcelona, Muzeul Guggenheim din Bilbao), vieneze (palatele-muzeu Schönbrunn, Hofburg, Belvedere), de la Ermitajul rusesc la Pergamonul german, și lista poate continua mult și bine.
Dar sunt și multe alte muzee de-a lungul și de-a latul Europei, mai puțin cunoscute sau deloc știute, în ciuda valorii datorate exponatelor lor, și pe acestea dorim să le prezentăm într-o serie derulată pe tot parcursul anului.

Episodul lunii este consacrat muzeului Champolliondin orășelul Figeac amplasat în sudul Franței, în plin ținut al Occitaniei, făcând parte din departamentul Midi-Pyrénées.

Muzeul Champollion din Figeac

Aflat la întretăierea văilor Lot și Dordogne, Figeac merită cu prisosință un popas prelungit prin atracțiile pe care le oferă.

Desemnată Oraș al Artei și Istoriei, urbea natală a lui Jean-François Champollion (cel care a descifrat hieroglifele egiptene) are ce arăta vizitatorilor, în frunte cu un interesant și remarcabil muzeu consacrat acestui fiu al locului.

Muzeul Champollion rebotezat Scrierile lumii (Les Écritures du Monde) este axat pe artefacte egiptene (mumii, statuete, stele funerare) și documente personale ale descifratorului hieroglifelor,…

…alături de obiecte ilustrând nașterea scrierilor lumii (din China până în Orientul Mijlociu și continentul sud-american), precum și dezvoltarea tiparului.

În total sunt expuse peste 600 de obiecte, dintre care rețin atenția câteva mumii, o copie a Cărții Morților egiptene aparținând defunctei Neferiu, statuetele zeităților Thot și Ouadjet, lucrarea Panteonul egiptean scrisă chiar de Champollion, un model de barcă funerară, diverse stele, tăblițe din argilă din mileniul IV î. Hr., vaze din sec. IX-X, o Biblie cu anluminuri datând din 1230, sigilii asiatice etc.

Această instituție emblematică a fost creată în 1986 chiar în casa lui Champollion și a fost modernizată în 2007, cu bani consistenți (peste 4 milioane de euro), după un proiect al arhitectului Alain Moatti, beneficiind de o interesantă fațadă tip grilaj cu inscripții datorată grafistului Pierre di Sciullo și scenografului Henri Rivière, o spectaculoasă lucrare compozită din piatră, sticlă și metal, conținând 1000 de litere și hieroglife.

În spatele muzeului, artistul Joseph Kosuth a creat, în 1991, ansamblul Pieței Scrierilor (Place des Écritures), reproducând hieroglifele Pietrei Rosetta pe o dală de granit negru.


 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
RO46INGB0000999911598179, ING Bank
RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!