Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi
Anul European al Patrimoniului Cultural – 2018
Echipa eCoulTour vă propune, de-a lungul multor episoade, o incursiune în muzee vestite din Europa, dar va prezenta și monumente remarcabile, clădiri unicat ori locuri deosebite ale continentului nostru.
Multă lume a auzit/vizitat mari muzee pline de comori ale artei universale – de la muzeele Vaticanului la muzeele Capitoline din Roma, de la instituțiile culturale pariziene (Luvru, Orsay, Beaubourg, Rodin, palatul Versailles) ori altele franceze (muzeele Chagall și Matisse din Nisa, Muzeul Augustinilor din Toulouse, Muzeul Confluențelor din Lyon, Muzeul de Artă din Lille, Palatul Rohan din Strasbourg, Muzeul Toulouse-Lautrec din Albi, Muzeul Champollion din Figeac etc.) la cele italiene (Palatul Vechi și Pitti din Florența, Muzeul Egiptean din Torino, Castelul Sforzesco din Milano ș.a.m.d.), engleze (londonezele Albert & Victoria și Muzeul Britanic, Muzeul Național Scoțian din Edinburgh, Muzeul Kelvingrove din Glasgow), spaniole (casele-muzeu din Barcelona, Muzeul Guggenheim din Bilbao), vieneze (palatele-muzeu Schönbrunn, Hofburg, Belvedere), de la Ermitajul rusesc la Pergamonul german, și lista poate continua mult și bine.
Dar sunt și multe alte muzee de-a lungul și de-a latul Europei, mai puțin cunoscute sau deloc știute, în ciuda valorii datorate exponatelor lor, și pe acestea dorim să le prezentăm într-o serie derulată pe tot parcursul anului.
Deoarece în aprilie este Paștele catolic, episodul lunii va fi consacrat Muzeului Sf. Iulia din orașul italian Brescia, ce ocupă o fostă mănăstire în care și-a găsit adăpost o instituție culturală de o importanță excepțională, cu mari comori ale artei.
MUZEUL SF. IULIA DIN BRESCIA
Cel mai valoros obiectiv al unui oraș important din Lombardia a fost înscris în 2011 pe lista monumentelor UNESCO datorită importanței sale ca așezământ monahal. Este o fostă mănăstire benedictină întemeiată în secolul VIII de Desiderius, regele longobarzilor, și extinsă ulterior (forma actuală cu mai multe biserici datând din veacurile XV-XVI).
Autoritățile italiene au declarat acest spațiu drept muzeu al perioadei creștine încă din 1882, iar din 1966 a devenit Muzeu Municipal. Se întinde pe o mare suprafață (14.000 m² ) și oferă o amplă perspectivă asupra locului din punct de vedere istoric, spiritual și artistic.
Conține numeroase valori: vestigii arheologice romane, culminând cu câteva locuințe private – denumite domus – ce mai păstrează fresce și mozaicuri; fabuloase fresce renascentiste, aidoma celor de la Vatican, împodobind lăcașurile din incintă; diverse exponate medievale între care o serie de portrete din bronz ale împăraților romani și celebra statuie a lui Venus denumită „Victoria înaripată” care a devenit simbolul orașului.
Multe sunt încăperile incluse în circuit, de la Basilica Mântuitorului (pictată magistral de Il Romanino și Paolo da Cailina), cu cripta sa deosebită, la Paraclisul roman al Sf. Marii (o sală octogonală cu fresce unde sunt adăpostite Relicvariul și crucea regelui Didier din sec. IX), sfârșind cu Biserica Sf. Iulia ce adăpostește o mulțime de artefacte.
Obiectele acestui muzeu deosebit au participat la diverse competiții de profil (expozițiile universale din Paris, Londra, Viena), dar însuși muzeul a fost recompensat cu premii în domeniu, ca o recunoaștere a valorii sale, fiind declarat Proprietate culturală de importanță semnificativă.
Vizitarea acestui complex muzeal este un must see! Deoarece în această perioadă o călătorie la fața locului este mai anevoioasă, puteți face, în schimb, una virtuală.
Puteți admira în voie fotografiile ce însoțesc acest articol și vă veți da seama de valoarea autentică a acestei capodopere artistice care este Muzeul Santa Giulia.