Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

Anul European al Patrimoniului Cultural


Echipa eCoulTour vă propune, de-a lungul multor episoade, o incursiune în muzee vestite din Europa, dar va prezenta și monumente remarcabile, clădiri unicat ori locuri deosebite ale continentului nostru.

Multă lume a auzit/vizitat mari muzee pline de comori ale artei universale – de la muzeele Vaticanului la muzeele Capitoline din Roma, de la instituțiile culturale pariziene (Luvru, Orsay, Beaubourg, Rodin, palatul Versailles) ori altele franceze (muzeele Chagall și Matisse din Nisa, Muzeul Augustinilor din Toulouse, Muzeul Confluențelor din Lyon, Muzeul de Artă din Lille, Palatul Rohan din Strasbourg, Muzeul Toulouse-Lautrec din Albi, Muzeul Champollion din Figeac etc.) la cele italiene (Palatul Vechi și Pitti din Florența, Muzeul Egiptean din Torino, Castelul Sforzesco din Milano ș.a.m.d.), engleze (londonezele Albert & Victoria și Muzeul Britanic, Muzeul Național Scoțian din Edinburgh, Muzeul Kelvingrove din Glasgow), spaniole (casele-muzeu din Barcelona, Muzeul Guggenheim din Bilbao), vieneze (palatele-muzeu Schönbrunn, Hofburg, Belvedere), de la Ermitajul rusesc la Pergamonul german, și lista poate continua mult și bine.
Dar sunt și multe alte muzee de-a lungul și de-a latul Europei, mai puțin cunoscute sau deloc știute, în ciuda valorii datorate exponatelor lor, și pe acestea dorim să le prezentăm într-o serie derulată pe tot parcursul anului.

Episodul lunii martie este consacrat Muzeului Sticlăriei din orașul german Passau, aflat la granița cu Austria, chiar pe firul Dunării.

Muzeul Sticlăriei din Passau

Una dintre cele mai mari colecții (nu numai din Europa, ci și din lume) de vaze, pahare, farfurii și platouri de Boemia, Silezia, Austria și Bavaria se găsește în Muzeul Sticlăriei din Passau, aflat într-o clădire istorică din centru vizavi de Primărie – Hotel Wilder Mann (compus din 4 case gotic-baroce, cea mai veche datând din 1303) – în care împărăteasa Elisabeta a II-a a Austriei (Sissi) a locuit pentru scurtă vreme, în 1862. Și muzeul, și hotelul sunt particulare, fiind deținute de familia Georg Höltl (creatorul faimosului lanț hotelier Rolling Hotels).

Muzeul Sticlăriei (Glasmuseum) a fost inaugurat pe 15 martie 1985 de către Neil Armstrong (primul om care a pășit pe lună) și conține peste 30.000 de exponate, dintre care jumătate sunt etalate pe 5 etaje, în câteva zeci de încăperi (vreo 25 la număr, dintre care unele sunt amenajate aidoma sălilor unor palate).

Obiectele sunt dintre cele mai variate ca formă, colorit, dimensiuni, ilustrând o mulțime de stiluri decorative (baroc, rococo, imperial, Biedermeier, clasicist, istoricism, Art Nouveau, Art Déco, modernism) și, deci, epoci (1650-1950).

Cele mai admirate sunt artefactele realizate de meșterul boem Johann Lötz (aprox. 1000 de piese). Multe piese au făcut parte din colecțiile caselor regale.

Obiectele acestui muzeu deosebit au participat la diverse competiții de profil (expozițiile universale din Paris, Londra, Viena), dar însuși muzeul a fost recompensat cu premii în domeniu, ca o recunoaștere a valorii sale, fiind declarat Proprietate culturală de importanță semnificativă.

A fost catalogat de dramaturgul Friedrich Dürrenmatt drept cel mai frumos muzeu din lume dedicat sticlei și pe bună dreptate, deoarece diversitatea, rafinamentul și valoarea colecției sunt realmente uluitoare.

Fotografiile ce ilustrează acest articol sunt sugestive în acest sens și cel mai bine ar fi să le expunem în număr cât mai mare aici.


cropped-logo-mandello-333.png