Text: Adina Baranovschi
Foto: Gina Baranovschi, Bogdan Baranovschi, Șerban Baranovschi

Ținutul dobrogean de la confluența Dunării cu Marea Neagră este unul fascinant atât în partea de uscat, cât și în cea acvatică, concentrând numeroase atracții, începând de la vestigii antice (ruinele cetăților Histria, Enisala, Halmyris și Argamum), continuând cu așezări unde trăiește o populație diversificată (Tulcea, Sulina, Mila 23, Enisala, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, Dunavățu etc.), cu locuri retrase unde pot fi admirate păduri unicat (Letea, Caraorman) și altele ideale pentru plajă (Sulina, Gura Portiței), dar, în special, cu zone unde sălășluiesc și cuibăresc sute de specii de păsări (pelicani, egrete, cormorani, stârci, berze, lopătari, lebede, pescăruși, lișițe etc.) numai bune de fotografiat.

Delta Dunării este o complexă rezervație a biosferei, monument UNESCO din 1991, alcătuită din mai multe rezervații distincte (lacuri, grinduri, limane) ce se constituie în arii naturale protejate.

Cei mai mulți turiști se declară satisfăcuți în plimbările lor pe cele 3 brațe principale (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe), pe multitudinea de canale, prin stufărișuri, în căutarea coloniilor de păsări, a nuferilor albi și galbeni, și, desigur, degustând preparatele pescărești ale oamenilor locului.

Vă propunem o călătorie prin acest mirific regat natural, unic în România!

Vestigii antice

          Ținutul deltaic este vestit prin ruinele unor așezări comerciale și militare de pe vremea grecilor și romanilor, cele mai cunoscute fiind cetățile Histria (din vecinătatea lacului Sinoe și a localității constănțene Istria) și Enisala (la 2 km de satul cu același nume, amplasată pe un deal calcaros ce domină lacurile Razim și Babadag), dar mai există și urmele fortărețelor Halmyris (din preajma localităților Murighiol și Dunavățu de Jos) și Argamum (din preajma Capului Doloșman de lângă Jurilovca).

În inima Deltei: pe canale și lacuri, pe grinduri sau prin păduri

          Odată ajunși în inima Deltei, este musai să vedeți câteva dintre locurile emblematice – fie ele brațele principale (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe), de-a lungul cărora se află localități cunoscute (Mahmudia, Maliuc, Crișan), canale (Mila 36, Sireasa, Pardina, Heracle, Litcov, Gârla Șontea etc.), lacuri (Furtuna, Malița, Gorgova, Nebunu, Martin, Obretinu Mare, Tătaru, Lumina, Isac, Uzlina, Puiu, Roșu, Lacul cu Cotețe etc.), golfuri (Musura), grinduri cu păduri tropicale (Letea, Caraorman).

Nu vă veți sătura de admirat și de făcut poze și nu veți uita niciodată aceste locuri minunate!


cropped-logo-mandello-333.png