De Eugen Matzota
Vorbeam cu un tânăr căruia, ca un prost ce sunt, chiar voiam să-i dau o carte de-a mea și, deodată, îmi spune cu mândrie ”eu am mai citit o carte!”
El avea 19 ani iar eu, la 9 ani, citisem deja 125 de cărți…
Mi-am tras brusc mâna înapoi și-am și făcut un pas în spate, ca și cum în fața mea era chiar Diavolul. Și poate chiar așa era…
Tare n-aș vrea să spun că le iau apărarea celor care votează, adică acești cuminți pensionari plini de civism. Dar e bine să ne gândim că, poate, nu toate nenorocirile din România de după 1989 ni se trag de la ei.
Poate că suntem și noi de vină, cei care am permis ca educația să devină un lucru de prost gust, ceva care nu folosește la nimic. Noi am încurajat industria, așa este. Dar nu cea productivă, ci, din contră, aceea care fabrica diplome fără nicio valoare, doar ca să punem în fruntea țării niște elemente cu totul neproductive.
I-am numit așa pe cei ce trădează Patria lor doar ca să-și umple ei buzunarele. Niște elemente care ne fac nouă rău, românilor, dar și țării unde s-au născut, schimbând diplomele fără valoare pe alte hârtii cu valoare, de data aceasta. Apoi, o duc bine mersi, la adăpostul votului pensionarilor, am crede noi, la prima vedere.
Ei, dar nu asta e totul…
Da, pensionarii sunt oameni educați, mult mai educați decât cei pe care-i pun la putere. Desigur, sunt educați în mare parte de comuniști. Au mai citit și niște cărți, nici nu contează ce, căci aveau în sufragerie o bibliotecă.
Acum, unde era biblioteca, tronează un imens ecran pe unde intră prostia și prostirea.
Unii spun că nu ne mai trebuie educație, cultură, doar diplome din astea ce nu fac doi bani, dar costă mult, și Google.
Așa să fie, oare?
Doar o treime din cei ce locuiesc la țară folosesc Internetul. De ce?
Statisticile europene ne spun că ar fi din cauza ”lipsei de infrastructură în zonele rurale, care restricționează accesul și disponibilitatea tehnologiilor digitale. Pot exista și o serie de alți factori care joacă, de asemenea, un rol, inclusiv: niveluri generale de alfabetizare, educație, […] sau factori culturali.”*
Aha, e vorba de alfabetizare, educație și cultură, nu de pensionari!
Iar la țară locuiește jumătate din România, din păcate…
Și nu vă mai lăudați că România are a treia viteză de Internet din lume!
Pare-se că e doar viteza de răspândire a prostiei.
Nimic mai mult…
Am zis!
_______________________________
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Statistics_on_rural_areas_in_the_EU