ALTculture 7/2019 – Lacul Como și vilele sale

  Zona lacului Como din nordul Italiei este una dintre cele mai frumoase regiuni nu numai din Europa, ci de pe mapamond, nefiind de mirare că multe staruri și VIP-uri și-au cumpărat aici proprietăți. Din puzderia de localități faimoase, trei se disting în mod deosebit – Tremezzo, Varenna și Bellagio – și le vom prezenta principalele domenii nobiliare – Vila Carlotta, Vila Monastero și Vila Melzi. Toate sunt capodopere fără seamăn ale Lombardiei, complexuri muzeale răsărind din mijlocul vegetației mediteraneene.

Text: Adina Baranovschi

Foto: Bogdan Baranovschi


ALT.culture_07.2019 44-45

Vila Carlotta din Tremezzo

Unul dintre locurile „must see” din Lombardia este o vilă-muzeu înconjurată de grădini terasate, amplasată chiar pe malul lacului Como. Se ajunge aici cu bus-ul sau cu feribotul din Como, dar se poate veni și dinspre Bellagio pe apă. Domeniul a aparținut unui politician (marchizul Giorgio Clerici, președinte al Senatului) care a ridicat în sec. XVII o locuință care a fost vândută în veacul al XIX-lea, noul proprietar (contele Gian Battista Sommariva) dotând-o cu opere de artă – mobilier, tablouri, statui, colecții de ceramică și camee din ipsos (vreo 470 de piese create în 1830 de Giovanni Liberotti). După moartea acestuia, locul a intrat în stăpânirea familiilor Nassau și Saxa-Meiningen (vila poartă numele unei prințese din această dinastie) care au continuat demersul îmbogățirii vilei cu lucrări rafinate.

ALT.culture_07.2019 46-47

Interiorul dispus pe 2 etaje e opulent și, vizitând încăperile (mai toate sunt mărețe), nu știi ce să admiri mai întâi: statuile lui Antonio Canova și Bertel Thorvaldsen, tablourile lui Francesco Hayez, Jean-Baptiste Wicar, ori priveliștile magnifice de la balconul etajului asupra grădinilor din față și a lacului.

ALT.culture_07.2019 48-49

Relaxarea în parcul vast (vreo 8 hectare structurat în diverse stiluri – italienesc, englezesc) este binevenită după vizitarea interioarelor, mai ales că sunt multe specii vegetale de toată frumusețea (rhododendroni, azalee, camelii, boscheți tăiați milimetric, palmieri, cedri, platani, sequoia, bambuși) ce rezonează perfect cu varietatea decorațiunilor (fântâni, balustrade cu vaze ornamentale, bazine cu pești și țestoase), totul emanând un aer de un romantism desăvârșit.

ALT.culture_07.2019 50-51

Vila Monastero din Varenna

Cel mai atractiv obiectiv din Varenna se află la mică distanță de centru, chiar pe malul lacului, și constă într-o vilă-muzeu cu o fermecătoare grădină luxuriantă. După cum arată și denumirea, aici a existat un sfânt lăcaș (cistercian), pe la sfârșitul sec. XII, care a fost închis în 1567. Domeniul a fost achiziționat în veacul al XVII-lea de un particular care a făcut aici o vilă cu o grădină botanică unicat. Următorii stăpâni ai locului au contribuit și ei la înfrumusețarea vilei în stil eclectic.

ALT.culture_07.2019 52-53.png

În 1936 grădina a fost deschisă publicului, iar din 2003, și vila poate fi vizitată, încăperile sale conținând mobilier de epocă și colecții de instrumente optice, electronice și mecanice, deoarece încă din anii ’50 aici a funcționat un centru științific unde se țineau conferințe, seminarii și activități sub coordonarea savantului Enrico Fermi, laureat al Premiului Nobel.

ALT.culture_07.2019 54-55.png

În 2009, acest complex muzeal inedit a intrat în grija autorităților Provinciei Lecco de care aparține administrativ Varenna.

ALT.culture_07.2019 56-57

Cea mai admirată este, desigur, grădina cu soiuri exotice și specii rare de plante dispuse pe terase, printre statui, vase, fântâni și alte artefacte decorative de mare efect vizual. Este o plăcere nespusă plimbarea pe aleile sale, în vecinătatea lacului și a unei alte vile transformate în hotel-restaurant (Vila Cipressi).

ALT.culture_07.2019 58-59

Vila Melzi din Bellagio

Cel mai vizitat loc din Bellagio este un domeniu vast de pe malul lacului Como, cu construcții deosebite și grădini ce pot constitui un veritabil parc dendrologic. Deși nu se vizitează vila în sine (reședința estivală a ducelui Francesco Melzi d’Eril, vicepreședinte al Italiei pe vremea lui Napoleon) – un elegant edificiu neoclasic din 1810 datorat arhitectului Giocondo Albertolli – deoarece este azi proprietate privată ascunzând multe comori ale artei plastice (îndeosebi  statui de Canova), în schimb, grădinile în stil englezesc compensează acest neajuns.

ALT.culture_07.2019 60-61.png

Frapează abundența de sculpturi romane și egiptene împrăștiate peste tot, înfățișând personaje mitologice, diverse personalități ori figuri animaliere, după cum sunt interesante construcțiile domeniului: Pavilionul maur (un chioșc cu statuile unor capete încoronate și aristocrați folosit pe post de cabinet de lectură, salon de ceai sau sală de muzică în aer liber), Terasa din fața vilei (o esplanadă cu coloane și o fântână cu naiade alături de sculpturi leonine), Muzeul istoric (amenajat în fosta Oranjerie, cu piese arheologice și artefacte din perioada napoleoniană), Capela (un mausoleu cu excepționale monumente funerare).

ALT.culture_07.2019 62-63.png

Dar, mai presus de toate, ceea ce impresionează este parcul ca atare, datorat peisagiștilor Luigi Canonica și Luigi Villoresi, cu multe poteci pe care lumea se plimbă în voie, cu o lungă alee de platani, cu mii de specii vegetale exotice – bambuși (da, există o pădurice de bambuși!), chiparoși, azalee, camelii, ficuși, și rhododendroni uriași –, dar și alte soiuri răspândite în așa-numitul „colț oriental” în ambianța unui râu cu pești, a unei grote artificiale etc. Nu-i de mirare că acest loc de vis l-a încântat pe Stendhal și a primit vizita unor figuri ilustre ale vremii (între care Franz Liszt). Cine pătrunde în acest domeniu se va impregna de atmosfera romantică!

ALT.culture_07.2019 64.png

 


 

Mai mult… / More…

Cărțit de la LIBRIS

 


cropped-logo-mandello-333.png


wp-image-1540297791