ALTculture 6/2019 – Casele pictate din regiunea Bodensee (III)

Casele pictate din regiunea Bodensee
– fabuloase lecții de istorie renană și mitologie antică

Casele istorice din Konstanz

Turiștii familiarizați cu spațiul german vor fi remarcat, în călătoriile lor, tot felul de clădiri cu fațade pictate laborios, ca niște veritabile opere de artă. Și românii au așa ceva, dar sunt mai degrabă edificii religioase (între care se remarcă bisericile pictate bucovinene). Nemții și elvețienii din regiunea lacului Konstanz (sau Boden) au însă tot felul de imobile, ocupate în prezent de instituții sau de persoane particulare, admirate îndelung de oaspeți. Și cum să nu fie așa?, de vreme ce le încântă ochii prin scenele zugrăvite, prin coloritul viu, prin ineditul poveștii descrise în imagini și prin multe alte detalii/elemente arhitectonice deosebite, cum ar fi balconașe și bovindouri ori stucaturi și sculpturi de mare rafinament artistic.
Puteți admira mai jos câteva asemenea bijuterii cu fresce de la granița teritoriilor elvețian și german separate de Rin.

Text: Adina Baranovschi

Foto: Bogdan Baranovschi


Konstanz

Amplasată pe malul lacului omonim (denumit și Bodensee), această urbe e împărțită în două (germană și elvețiană) și are o zonă istorică în care sunt comasate o seamă de clădiri excepționale.

ALT.culture_06.2019 48-49

Obiective importante din Konstanz

Pe lângă clădirile pictate, Konstanz abundă în alte atracții, dintre care se impune Catedrala închinată Maicii Domnului, vestit loc de pelerinaj în drumul credincioșilor către Santiago de Compostella încă din vechime. Datând din perioada carolingiană (sec. VIII), a fost inițial un edificiu roman, fiind transformat apoi în unul gotic. Konstanzer Münster a fost ridicat la rangul de Basilica Minor în 1955.
Cine ajunge în Konstanz pe calea apei va fi întâmpinat în port de o statuie rotitoare înfățișând o femeie ce ține în mână 2 capete de bărbați – un prelat (papa Martin al V-lea) și un împărat (Sigismund) – simbolizând puterea. Denumit Imperia chiar de autorul ei (sculptorul Peter Lenk), acest monument de 9 metri înălțime face referire la Conciliul ținut aici în sec. XV.
În principala piață a orașului vechi – Marktstätte – se află un monument grandios denumit Fântâna Împăratului (Kaiserbrunnen), datând inițial din 1897 și renovat ulterior, înfățișând personaje animaliere la modul parodic, făcând aluzie tot la Conciliul din Konstanz din 1414-1418.

ALT.culture_06.2019 50-51

În 2018, orașul a aniversat 600 de ani de la organizarea Conciliului ce a pus capăt marii schisme apusene, în urma căruia reformatorul Jan Hus a fost declarat eretic și ars pe rug. Dincolo de acest eveniment tulburător din istoria umanității, localitatea este una eminamente turistică și are ce oferi în această privință – o catedrală aflată pe ruta carolingiană și, mai ales, o mulțime de case pictate ce fac deliciul vizitatorilor.

ALT.culture_06.2019 52-53

Primăria (Rathaus) este un magnific edificiu alcătuit dintr-o parte la stradă, bogat decorată în stil venețian cu fresce din secolul XVI dedicate evenimentelor și personalităților locale, și dintr-un palat aflat în curtea interioară denumit Casa Thurgovia (Haus Zum Thurgau), și el pictat, dar mai discret.

ALT.culture_06.2019 54-55

Datând din 1420, Casa din Portul Înalt (Haus zum Hohen Hafen) din Piața de Sus (Obermarkt) impresionează prin picturile murale de la începutul veacului XX ce prezintă evenimente din viața sfatului orașului. La parterul ei funcționează acum un magazin de încălțăminte (Häsler Schuhe).

ALT.culture_06.2019 56-57

O altă Casă Înaltă din Orașul Vechi atrage privirea doar prin fresca simplă ca un brâu ce o înconjoară.

ALT.culture_06.2019 58-59

Cine admiră fațada Hotelului Graf Zeppelin nu are cum să nu cadă în extaz în fața acestui imobil din 1835, cu o bogată istorie, care a fost refăcut din temelii după un incendiu mistuitor și care a fost botezat cu numele pionierului industriei aviatice din Germania, contele Ferdinand Adolf Heinrich August von Zeppelin, fiu al urbei (născut la Konstanz în 1838).

ALT.culture_06.2019 60-61

Orașul Konstanz are clădiri superbe în partea germană, pe când partea elvețiană (denumită Kreuzlingen) este neofertantă, turistic vorbind.

ALT.culture_06.2019 62-63

Clădirea în care a avut loc Conciliul de la Konstanz (1414-1418) – Konzilgebäude – se află chiar în portul de agrement și, chiar dacă nu e pictată la exterior, este impozantă prin aspect.

ALT.culture_06.2019 64


 

Mai mult… / More…

Cărțit de la LIBRIS

 


cropped-logo-mandello-333.png


wp-image-1540297791