PIEȚELE DE CRĂCIUN DIN BAVARIA

O zonă renumită pentru organizarea impecabilă a Pieţelor de Crăciun este aceea bavareză, regiune eminamente turistică din Germania. München, Nürnberg, Regensburg, precum şi câteva dintre localităţile de pe aşa-numitul „Drum Romantic”, adică Rothenburg (unde există chiar un inedit Muzeu al Crăciunului), Dinkelsbühl, Nördlingen, Donauwörth, Augsburg sunt gazda unor excepţionale târguri de Crăciun cu tot felul de produse de sezon: globuri şi jucării, diverse ornamente şi decoraţiuni, ghirlande şi lumânări, candele luminate şi mii de variante de Moşi-Crăciun, reni, Spărgători de nuci, turtă dulce şi alte prăjituri specifice, vin fiert cu scorţişoară, mezeluri şi brânzeturi şi, bineînţeles, nelipsiţii cârnaţi bavarezi în tot felul de combinaţii. Căsuţele comercianţilor şi meşteşugarilor sunt amplasate în jurul bradului împodobit ca un tort şi al ieslei sfinte ori al unei piramide din lemn, iar pe scena amenajată în acest perimetru au loc spectacole religioase şi concerte de colinde vestind Naşterea Domnului. Puhoi de lume se perindă la pieţele de Crăciun, această afluenţă sporind magia locului şi a momentului.

Vă invităm într-o călătorie de neuitat în Pieţele de Crăciun din Bavaria, denumite Weihnachtsmarkt sau Christkindlesmarkt („Piaţa luminată a lui Iisus”)!

 Text: Adina Baranovschi

Foto: Bogdan Baranovschi


ALT.culture_12.2018 46-47

Piaţa de Crăciun din München

Cine poposeşte iarna în München va fi surprins de straiele de sărbătoare pe care le îmbracă oraşul aproape în tot perimetrul central, existând mai multe târguri de Crăciun decât cel principal din Piaţa Mariei (Marienplatz) care este cel mai fastuos pentru că aici au loc şi spectacole de la balconul Primăriei Noi, locul unde se adună şi cei mai mulţi turişti atraşi de defilarea figurinelor mecanice ale ceasului din turn (Glockenspiel) cu faimosul carillon. Şi în Piaţa de Alimente (Viktualienmarkt), şi în Curtea Veche (Alter Hof) şi cea a Mariei (Marienhof), şi în Piaţa Sf. Petru (Petersplatz), şi în fosta Piaţă de Vite (Rinderplatz), şi pe arterele principale ale centrului (Neuhauserstrasse, Kaufingerstrasse, Theatinerstrasse, Rosenstrasse etc.), şi în curtea interioară a Palatului-Reşedinţă (Residenz) sunt instalate tarabele artizanale cu tot felul de produse de sezon, la loc de cinste stând brazii şi coroniţele, impresia vizitatorilor şi a localnicilor deopotrivă fiind aceea de grandios spectacol în aer liber. La tot pasul miroase a vin fiert cu scorţişoară și a „wurst” preparat la grătar, globurile, ghirlandele şi celelalte decoraţiuni strălucesc în faţa ochilor, oamenii se îmbulzesc şi se precipită să guste bunătățile, să cumpere şi să privească spectacolul multicolor al vitrinelor ornate în fel şi chip. Este cu adevărat magică atmosfera generală din München, pe măsura unei metropole europene de prim rang!

ALT.culture_12.2018 48-49

Piaţa de Crăciun din Nürnberg

Reperul absolut al Oraşului Vechi este, indiscutabil, Piaţa Principală (Hauptmarkt) unde tradiţionalul târg al Sfintelor Sărbători hibernale se desfăşoară în ambientul unei fântâni deosebite din 1396 (denumită pe bună dreptate Fântâna Frumoasă – Schöner Brunnen, o bijuterie a arhitecturii gotice medievale datorată lui Heinrich Beheim, împodobită cu 40 de statui viu colorate reprezentând sfinţi, profeţi, nobili locali şi alte personalităţi istorice, dispuse pe mai multe niveluri, pe o înălţime de 19 m) şi al unui lăcaş monumental (Biserica Maicii Domnului – Frauenkirche ce datează din 1350, se datorează arhitectului Peter Parler şi se remarcă prin orologiul de pe faţadă din 1509 cu figurinele principilor electori ai Sfântului Imperiu Romanic, care se înclină în faţa ctitorului Carol al IV-lea).

ALT.culture_12.2018 50-51

Piaţa de Crăciun din Regensburg

Aflat la 88 km de Nürnberg şi 103 km de München, al patrulea oraș ca mărime din Bavaria (după München, Nürnberg și Augsburg) este o mândrețe de urbe medievală, cu un centru istoric înscris pe lista UNESCO în 2006. Toată zona centrală e deosebită, cu case istorice patriciene care pun în valoare în mod deosebit piețele de Crăciun răspândite prin Orașul Vechi.

ALT.culture_12.2018 52-53

Piaţa de Crăciun din Rothenburg

Probabil în niciun alt loc din Germania nu se resimte mai pregnant atmosfera hibernală decât în „Oraşul roşu de pe râul Tauber” (Rothenburg-ob-der-Tauber este denumirea oficială a aşezării). Aici se află un excepţional Muzeu al Crăciunului. Aflat la 75 km de Nürnberg, acest minunat orăşel medieval îmbracă iarna straie multicolore de sărbătoare, atât în pieţele centrale (Marktplatz şi Kirchplatz), cât şi pe străzi, fiind decorat la fiecare pas cu brazi bogat împodobiţi şi vitrine strălucind de atâta opulenţă, părând la propriu o localitate „de turtă dulce” din care nu te mai saturi a „gusta”, într-atât este de apetisantă.

ALT.culture_12.2018 54-55

Piaţa de Crăciun din Dinkelsbühl

Dinkelsbühl nu iese din tiparul aşezărilor medievale pitoreşti: case patriciene cu faţade uluitoare, cu bârne pe faţadă şi frontoane ascuţite, datând din secolele XV-XVI, biserica impozantă din centru, ziduri cu porţi şi turnuri falnice. Târgul de Crăciun tradiţional se desfăşoară în piaţeta din Curtea Spitalului Sf. Duh (Spitalhof Zum Heilig-Geist), perimetrul fiind împânzit de căsuţele artizanale cu produse de sezon.

ALT.culture_12.2018 56-57

Piaţa de Crăciun din Nördlingen

Considerat o „perlă a Şvabiei”, Nördlingen se înscrie în tiparul aşezărilor medievale pitoreşti cu case istorice pompoase, ziduri cu porţi şi turnuri impozante, biserica înaltă din centru din clopotniţa căreia se observă structura perfect circulară a întregii aşezări. Târgul de Crăciun tradiţional se desfăşoară în perimetrul central dominat de lăcaşul religios cel mai important al urbei, Catedrala Sf. Gheorghe cu a sa clopotniță amețitoare.

ALT.culture_12.2018 58-59

Piaţa de Crăciun din Donauwörth

Aflat în regiunea Şvabiei, la 46 km de Augsburg şi la confluenţa Dunării cu afluentul Wörnitz, Donauwörth e o aşezare liniştită, de un farmec nespus conferit de poziţia sa geografică. Pe perioada sărbătorilor de iarnă îmbracă straie și mai frumoase, devenind o mare atracție turistică. Reperul localităţii e Strada Imperială, o magistrală străjuită de impozante case burgheze cu frontoane ascuţite și cu Biserica Maicii Domnului.

Cine ajunge în Donauwörth în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie musai să vadă și Muzeul Păpușilor cu exponate confecţionate de o actriţă. Cei mici, dar şi cei mari sunt încântaţi de varietatea păpuşilor şi a contextului în care sunt plasate.

ALT.culture_12.2018 60-61

Piaţa de Crăciun din Augsburg

Augsburg e al treilea oraş important al Bavariei, după München şi Nürnberg, şi este capitala Şvabiei, o regiune pitorească a landului bavarez. În Piaţa Primăriei are loc tradiţionalul Târg de Crăciun cu tarabele pline de produse de sezon, aşa încât acest perimetru e mereu aglomerat, iar atmosfera, una festivă, de zile mari. Dar și în fața Muzeului Maximilian din Piaţa Fugger mai are loc un interesant târg dedicat sfintei sărbători hibernale.

ALT.culture_12.2018 62-63

PIEŢELE DE CRĂCIUN DE PE DRUMUL ROMANTIC

Dezvoltat după 1950, Romantische Strasse e un itinerar devenit traseu turistic de peste 355 km care începe din orăşelul Füssen din apropierea graniţei cu Austria şi urcă spre Würzburg, fiind o rută plină de variate atracţii. Din mulțimea localităților de pe acest traseu (Füssen, Halblech, Rottenbuch, Landsberg am Lech, Kaufering, Friedberg, Harburg, Wallerstein, Feuchtwangen, Schillingsfürst, Creglingen, Röttingen, Weikersheim, Bad Mergentheim, Tauberbischofsheim, Würzburg), am ales cele mai reprezentative orașe și așezări rustice (Augsburg, Donauwörth, Nördlingen, Dinkelsbühl, Rothenburg), cărora le-am alăturat cele mai frumoase și mai mari orașe bavareze (München, Nürnberg, Regensburg).

Perla acestei zone este orăşelul Rothenburg, incredibil de pitoresc şi romantic, capitala incontestabilă a Piețelor de Crăciun din Bavaria.

 

 


 

Mai mult… / More…

Cărțit de la LIBRIS

 


cropped-logo-mandello-333.png


wp-image-1540297791