Edinburgh este un oraș fascinant și tulburător, cu un centru istoric inclus în 1995 în patrimoniul mondial UNESCO (ambele părți – atât Orașul Vechi, cât și Orașul Nou), dar și cu o zonă portuară interesantă (Leith) ori o zonă rurală (Dean Village) în plin spațiu citadin. Pentru amatorii de artă, Edinburgh e destinația ideală deoarece aici are loc vara cel mai mare și mai fastuos eveniment de teatru din lume (Festivalul Internațional de Teatru), corelat cu o impresionantă paradă militară (Military Tattoo) și cu alte manifestări de gen desfășurate mai ales pe Royal Mile, artera principală a centrului istoric.

Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi


ORAȘUL NOU

ALT.culture_09.2018 38-39.png

Orașul Nou are caracteristici din perioada regelui George al III-lea, structura urbanistică a sa fiind regulată, cu străzi paralele și perpendiculare mai sus de strada Prinților – artera majoră ce desparte cele două mari părți din Edinburgh. Pe străzile Reginei, George, Frederick, Hanovra ori pietonala Rose Street (ticsită de pub-uri frecventate de scriitorii boemi din anii ’50-’60) se găsesc imobile clasiciste, iar în scuarurile centrale (Sf. Andrei, Charlotte), se află o serie de monumente vestite. Impresia generală e una de rafinament și eleganță.

ALT.culture_09.2018 40-41.png

Principalul obiectiv ce poate fi vizitat este Casa Georgiană, în prezent muzeu, cu mobilier de epocă, veselă, obiecte de porțelan, argintărie, sticlărie, tablouri, publicul făcând o incursiune în modul de viață al locuitorilor de la răspântia secolelor XVIII-XIX. Pe strada Reginei se află Galeria Națională de Portrete adăpostită într-un veritabil palat în stil neogotic renascentist, aidoma Palatului Dogilor din Veneția, plin de portrete ale figurilor istorice (regina Maria a Scoției, monarhii din dinastia Stuart), celor literare (poetul Robert Burns, romancierul Walter Scott, filosofii Adam Smith și David Hume), diverselor personalități din domeniile artei, științei, sportului. ALT.culture_09.2018 42-43.png

STRADA PRINȚILOR 

Dacă Orașul Vechi se fălește cu Mila Regală, artera similară a Orașului Nou, Princes Street, este în topul preferințelor tuturor pentru că pe ea se află o serie de atracții-unicat: Monumentul Scott din parcul central (dedicat celui mai îndrăgit scriitor local, Sir Walter Scott, o lucrare neogotică ce măsoară 61 m și este o broderie în piatră, prilejuind de pe terasele sale panorama urbei), Magazinul Jenners (echivalentul Galeriilor Lafayette sau al mall-ului Printemps pariziene ori al celebrului Harrods londonez), Hotelul Balmoral în stil victorian etc. Această arteră elegantă, cu imobile grandioase și magazine luxoase, măsurând 1,6 km lungime este Champs-Elysée-ul Edinburgh-ului.

ALT.culture_09.2018 44-45.png

SATUL DIN VALE 

O zonă cu totul specială care conferă capitalei Scoției un plus de romantism este o văioagă de pe malul râului Leith așa încât nu-i de mirare afluența de turiști veniți să admire masivul edificiu denumit Curtea Fântânii (monument arhitectonic deosebit, pe 4-5 etaje, părând o alăturare de mai multe case cu alură distinctă în jurul unei curți comune, totul lăsând impresia de monolit armonios), Fântâna Sf. Bernard (splendidă construcție în stil clasic de formă circulară cu coloane dorice) etc.

ALT.culture_09.2018 46-47.png

PORTUL LEITH

Zona de la gura râului Leith, aflată chiar pe țărm, a fost în trecut un port înfloritor, iar azi e frecventată de multă lume datorită restaurantelor, barurilor și magazinelor. Printre obiective se numără și câte un monument sau muzeu cum sunt Vasul Britannia (nava familiei regale timp de 45 de ani, ancorată la mal din 1997, cu încăperi luxoase precum Salonul principal, Sufrageria, Camera Reginei) ori câteva clădiri istorice: fostul Malmaison Hotel (actualmente Casa Marinarilor), fostele Case ale Vămii, Turnul Semnal etc.

ALT.culture_09.2018 48-49.png

MUZEE DE TOP DIN EDINBURGH

Atât în partea veche, cât și în cea nouă se află o serie de instituții culturale de renume în toată Scoția, între care trebuie pomenite Muzeul Național Scoțian (cu bogate colecții arheologice, geologice, de istorie naturală, de știință, tehnologie, artă aparținând atât Scoției, cât și mapamondului, desfășurate în numeroase săli dispuse pe 6 etaje) și Galeria Națională & Academia Regală (2 clădiri neoclasice ce adăpostesc tablouri și statui din perioada renascentistă până la începutul secolului XX, fiind, totodată, și spații pentru expoziții contemporane).
În așa-numitul Sat din vale (Dean Village), un cartier liniștit din Edinburgh, Galeria de Artă Modernă se întinde pe două sedii (Modern One, Modern Two) și cuprinde capodopere semnate Matisse, Picasso, Dalí, Magritte, Miró, Giacometti și alți corifei ai curentelor artistice ale secolului XX. Are și un parc plin de sculpturi, așa încât cine dorește să îmbine utilul cu plăcutul o poate face ajungând într-un loc idilic, cu aspect rural, cu peluze vaste.

ALT.culture_09.2018 50-51.png


 

Mai mult… / More…

Cărțit de la LIBRIS

 


cropped-logo-mandello-333.png


wp-image-1540297791