Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

Capitala Cataloniei este una dintre destinațiile de top, la fel de fascinantă ca Paris, Roma, Viena, Praga și alte metropole europene, dar le surclasează din punct de vedere arhitectonic, deoarece aici se găsesc o seamă de construcții unicat aparținând celor mai inventivi arhitecți moderniști reprezentând curentul Art Nouveau, între care Gaudí, Montaner și Cadafalch sunt cei mai cunoscuți.

ALT.culture_04_v12 52-53

ITINERAR MONTANER   

Unui alt arhitect modernist care a revoluţionat faţa oraşului la începutul veacului trecut – Domènech i Montaner – i se datorează o serie de edificii ca nişte opere de artă, între care Palatul Muzicii Catalane şi Spitalul Sf. Pavel au fost înscrise pe lista UNESCO în 1997. Dar și Casele Lleó Morera, Fuster, Thomas sau Palatul Montaner sunt construcții deosebite, care merită văzute.

ALT.culture_04_v12 54-55.png

Palatul Muzicii Catalane este „Ateneul” barcelonezilor, o fastuoasă sală de concerte construită între 1905-1908. Multe sunt minunăţiile din interior (bogate ornamente vegetale şi florale, coloane cu mozaicuri elaborate, scări din marmură cu balustrade împodobite, săli de repetiţie deosebite, un foaier şi un vestibul fabuloase, însă cel mai admirat e Auditoriul de 2200 de locuri, de formă ovală, cu un imens acoperiş-vitraliu), dar nici exteriorul nu e mai prejos, cu dantelăria din piatră fin executată şi multele coloane mozaicate.

ALT.culture_04_v12 56-57.png
Pavilioanele monumentale ale fostului Spital Sf. Cruce şi Sf. Pavel, edificat între 1905-1930 pe temelia unei construcţii medievale, au devenit în 2014 un ansamblu de spaţii expoziţionale moderniste, dar şi de sedii ale unor institute culturale. Cine pătrunde în incinta acestui loc are impresia că a păşit în rai la vederea clădirilor magistral decorate cu mozaicuri, vitralii, grupuri sculpturale şi a grădiniţelor luxuriante din jur, cu portocali, lămâi, curmali şi alţi arbori exotici. Toate pavilioanele (al Mântuitorului, al Maicii Domnului Preamilostiva, al Sf. Gheorghe, Sf. Leopold, Sf. Emanuel, Sf. Apollònia) sunt excepţionale lucrări Art Nouveau, dar cel central (Pavilionul Administrativ), dominat de turnul cu ceas, este unic prin splendoarea sălilor.

 

ALT.culture_04_v12 58-59.png