De Mădălin Matica

Sunt creștin-ortodox. și sunt mândru de asta. În fapt, ar trebui să justificăm ortodoxia noastră (în fața noastră doar) pentru a putea justifica mândria intrinsecă. Mărturisind mândria și apartenența, putem explica credința și alegerea de a rămâne în ortodoxie.

ALT.culture 03.2018 30-31Drept sau îndreptat ?

 

Trei cuvinte simple ale împăratului filosof, Marcus Aurelius mă bântuie:
Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος – Cartea a VII, 12

Tradus în română ca „Vei fi drept, sau vei fi îndreptat.”
Traducerea nu este simplă, în engleză având variantele:
Be thou erect, or be made erect.
Either shew yourself as one always upright, or as one well corrected and amended.
iar în franceză:
Droit, ou redressé.

Cred însă că traducerea corectă este și mai simplă: ” Drept sau îndreptat”.

Lipsa chiar a unei explicații este aidoma unei sentințe definitive, fără posibilitatea de recurs sau de discuții. Fără dubii, interpretări sau compromisuri. Drept SAU Îndreptat.

Căci Marcus Aurelius nu crede a exista posibilitatea de a scăpa de dreptate. De a face lucrurile drepte, corecte în viată. Sentința, aidoma unei condamnări la moarte este clară: Tu vei fi drept și vei face lucrurile drepte sau Tu vei fi îndreptat de către ceilalți, de către Stat sau, în cazul cel mai grav, vei fi îndreptat de către Zeu. În timpul vieții – ceea ce este alegerea plină de speranță- sau după scurgerea acesteia, non-alegere și sentință eternă.

Pentru că nu poate exista în universul stoic sau cel creștin a altă posibilitate.
Drept sau îndreptat. Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος.
Alegerea nu este existentă, pare o suspendare a liberului arbitru. El însă încă există prin posibilitatea de a acționa tu. Înainte de a fi tu îndreptat.
Amenințare fățișă, clară, dură și fără cale de compromis.
Ὀρθός, μὴ ὀρθούμενος

Iarăși și iarăși descopăr geniul lui Marcus Aurelius în cuvintele simple, în exprimările clare. Și ai tendința să treci peste ele în grabă. Și, când să treci, te lovește adevărul simplu în față: ” Vei fi drept, sau vei fi îndreptat”. Momentul de care lumea se sperie: filosofia renunțând la mănuși și, cu răceală și indiferență, aruncând sentința. Nu o poți contesta. Ce poți este să acționezi imediat: să fii Drept tu înainte de a fi Îndreptat.

ALT.culture 03.2018 32-33

Rica

 

Țiganca Rica. De undeva de lângă Găești. Ar putea fi însă de oriunde. Ca orice femeie crescută în condițiile aspre ale satului românesc avea un bun-simț, o modestie care o făcea invizibilă de multe ori.
Femeie muncitoare, cu probleme incredibile ( pentru mine) și atât de normale pentru România rurală. Lipsa banilor, casa de chirpici care cădea pe ea, soțul bețiv și agresiv. De o candoare însă dezarmantă.
O lăsai singură la tine în casă până termina curățenia și nu îți lipsea „un capăt de ață”. De abia îi sesizai prezența.

Nu despre asta vorbeam însă.
Pe Rica uneori o vedeai că stă pe la vecini sau în fata casei seara, pană târziu în noapte. Cu copii lângă ea. Supărată. Fusese iarăși bătută de soțul întors acasă beat. Până adormea agresorul, care abia aștepta să o mai „încingă o dată”, stătea prin vecini . Trebuia să adoarmă soțul. Bătăile erau uneori serioase. Aștepta liniștită.
În ignoranța mea, am întrebat-o de ce nu face plângere la Politie. Uneori constat ca sunt rupt de realitate.

Minte proastă de orășean fără cap. Răspunsul era simplu: vine polițistul, dă amenda, întreabă dacă depune plângere și apoi pleacă.
Lăsând situația mai gravă decât înaintea intervenției. Și amenda va fi plătită tot de ea. De Rica. Fără rezolvare dar cu o problemă în plus. Ca doar nu putea depune plângere să lase copii fără tată.

De ce mi-am adus aminte de Rica acum?
Pentru că, pentru o secundă, toți am fost Rica. Rica care a fost furată de un grup de politicieni de cca 28 mil. EUR. Undeva, cineva a reclamat polițistului ( O.L.A.F.), probabil crezând că face un bine. Polițistul vine, constată furtul și ne dă amenda.
Adică își recuperează cei 28 mil EUR. Noi (și Rica) rămânem și fără 28 mil de EUR (reîntorși în conturile Uniunii Europene) și certați și fără să ne recuperăm pierderea.

Rica ar fi știut mai bine să tacă până când poate face ceva care să iasă bine pentru ea.

Minte proastă. Ce mai contează cât de înalt îți este „rangul” sau „câtă școală” ai făcut când Rica îți poate arăta adevărul în fată. Îți arată că, având gura mare și mintea putină ești și……. și cu banii luați.

Popor liniștit și care nu pune întrebări.

Rica, OLAF-ul, hoții și poporul.