Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi
Capitala Cataloniei este una dintre destinațiile de top, la fel de fascinantă ca Paris, Roma, Viena, Praga și alte metropole europene, dar le surclasează din punct de vedere arhitectonic, deoarece aici se găsesc o seamă de construcții unicat aparținând celor mai inventivi arhitecți moderniști reprezentând curentul Art Nouveau, între care Gaudí, Montaner și Cadafalch sunt cei mai cunoscuți.
ITINERAR CADAFALCH
Celui mai cunoscut arhitect modernist barcelonez – Antoni Placid Gaudí i Cornet – i se datorează multe dintre construcţiile emblematice ale capitalei Cataloniei (Sagrada Família, Casele Milà, Batlló, Calvet, Vicens, Palatul şi Parcul Güell etc.), înscrise pe lista UNESCO din 1984, aşa încât vizitarea lor este obligatorie.
Unui alt arhitect modernist – Josep Puig i Cadafalch – i se datorează o serie de edificii maiestuoase: Casa Amatller, Palatul Baró de Quadras, Casa Terradas.
Casa Amatller este o bijuterie arhitecturală fără seamăn atât pe dinafară (impresionantă printr-un fronton în stil nordic), cât şi pe dinăuntru (ticsită de o abundenţă de elemente ieşite din comun prin combinaţia şi dispunerea lor, cum ar fi vitralii nu numai la ferestre, ci şi la uşi, bucăţele de ceramică decorând pereţii, mozaicuri migăloase etc.), rezultatul fiind o operă de artă desăvârşită, în stil gotic urban.
O construcţie tipică este şi Casa Terradas, supranumită Casa cu Ţepe datorită turnurilor ascuţite, un monolit ca un castel, alcătuit din trei imobile distincte magistral unite. Deşi edificiul are o mulţime de elemente arhitectonice notabile (balcoane din fier forjat, vitralii, ornamente ceramice pe faţadă), turiştii văd puţine la interior, fiind răsplătiţi, în schimb, cu legenda Sf. Gheorghe redată printr-un sistem multimedia high-tech. Mai precis, suntem introduşi în încăperi aproape goale care sunt animate cu proiecţii color, de mare efect vizual şi acustic.
Palatul Baró de Quadras este din 2013 sediul Institutului literar Ramon Llull, după ce a fost în trecut proprietatea unui baron care i-a comandat arhitectului un imobil grandios, iar acesta s-a întrecut pe sine, oferind o „lucrare” eclectică, decorată opulent cu mozaicuri, sticlărie şi ceramică, fiind un adevărat spectacol pentru vizitatori.