01. Telecabina din Chamonix ce poartă turiștii în împărăția ghețurilor veșnice
Telecabina din Chamonix ce poartă turiștii în împărăția ghețurilor veșnice

Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi

Una dintre cele mai renumite regiuni alpine europene se află la granița dintre Franța, Elveția și Italia, cuprinzând binecunoscute stațiuni (Chamonix, Zermatt, Courmayeur), orașe (Aosta) și, mai ales, piscuri cu înălțimi amețitoare, în frunte cu „Acoperișul Europei” – masivul Mont Blanc. Partea franceză alpină din departamentul Savoia Înaltă (Haute Savoie) este cea mai frecventată în anotimpul rece, Chamonix fiind considerată reperul absolut al alpiniștilor și al iubitorilor de schi.

02. Prima etapă a ascensiunii pe Mont Blanc – la 2317 metri
Prima etapă a ascensiunii pe Mont Blanc – la 2317 metri

Cine vizitează stațiunea Chamonix are în vedere, automat, ascensiunea în masivul Mont Blanc, fie ostenindu-se din răsputeri pe poteci, fie alegând calea mai ușoară luând telecabinele companiei ce administrează rețeaua de transport pe cablu aerian de pe raza stațiunii. Pentru a ajunge pe Aiguille du Midi, piscul-emblematic al întregii zone, trebuie urcat mai întâi, de la altitudinea de 1035 m, cât are Chamonix, la 2317 m, cu un prim teleferic, până pe Plan de l’Aiguille, priveliștea de aici meritând un popas prelungit la restaurantul alpin din proximitate.

03. Admirând piscurile și ghețarii de la altitudinea de 3842 metri
Admirând piscurile și ghețarii de la altitudinea de 3842 metri

Apoi cu alt teleferic se ajunge pe pitonul nordic, aproape de vârf, la 3842 m, unde se pot vedea în toată splendoarea atât „Acoperișul Europei” (4810 m), cât și ceilalți „patru miari”: Dôme du Goûter (4304 m), Mont Blanc du Tacul (4248 m), Grandes Jorasses (4208 m), Dent du Géant (4013 m). Plimbarea pe podurile suspendate deasupra ghețarilor, urcarea și coborârea scărilor metalice până la platformele de belvedere ori ascensiunea cu liftul vertical din pitonul central ce duce sub obeliscul de oțel devenit simbol al locului – sunt activități obligatorii pentru oricine ajunge pe Mont Blanc.

 

05. Pe platformele belvedere amenajate la 3842 metri din masivul Mont Blanc
Pe platformele belvedere amenajate la 3842 metri din masivul Mont Blanc

Amenajările francezilor sunt, pur și simplu uimitoare, la această înălțime existând terase panoramice, spații expoziționale dedicate pionierilor alpinismului în zonă, restaurante, buticuri, ba chiar și o cușcă suspendată deasupra hăului („Le pas dans le vide”) în care se încumetă amatorii de senzații tari. Totul este foarte bine pus la punct și minuțios organizat, de la telecabinele de capacitate mare deservind mulțimea de turiști din toată lumea la accesul pe partea italiană, spre stațiunea Courmayeur, cu telegondole traversând ghețarul Valea Albă.
Tot Compania Mont Blanc operează și trenul cu cremalieră ce duce spre ghețarul Marea de Gheață (Mer de Glace) aflat la o altitudine de „doar” 1913 m. Doritorii se pot îmbarca din gara Montenvers aflată în apropierea gării stațiunii Chamonix pentru a ajunge în vreo 25 minute la punctul terminus, de unde pot coborî cu telegondole până la locul de unde pornesc scările cu balustrade metalice spre ghețarul Mer de Glace, la capăt fiind amenajată o peșteră (Grota de Gheață). Și aici totul funcționează perfect, civilizat, astfel încât turiștii să se bucure de clipe cât mai agreabile în mijlocul naturii.

06. Amenajările interioare de pe Mont Blanc – spațiul expozițional dedicat alpinismului
Amenajările interioare de pe Mont Blanc – spațiul expozițional dedicat alpinismului

Chamonix poate fi o destinație în sine prin numeroasele atracții, între care Muzeul Alpin și Spațiul Tairraz sunt cele mai apreciate.

07. Chamonix văzută din telecabina primului tronson
Chamonix văzută din telecabina primului tronson

Muzeul Alpin își are sediul într-un luxos hotel Belle Epoque (Chamonix Palace) unde sunt expuse obiecte din patrimoniul Mont Blanc foarte sugestive pentru istoricul regiunii care s-a dezvoltat vertiginos după activitatea alpiniștilor cuceritori ai piscurilor. Acest muzeu datează de la sfârșitul secolului XIX și a fost modernizat recent, astfel încât peste 11.000 de exponate să fie mai bine puse în valoare. Cine-i trece pragul are ocazia să admire echipamentele de altădată (sănii, rucsaci, bocanci etc.), precum și o serie de opere de artă inspirate din măreția muntelui (tablouri, desene); iar salonul reconstituit al geografului, naturalistului și alpinistului Joseph Vallot este o piesă de rezistență din panoplia muzeului.

14.Interior din Muzeul Alpin
Interior din Muzeul Alpin

Cealaltă atracție culturală a stațiunii – Spațiul Tairraz – se află în proximitatea Bisericii Sf. Mihail și cuprinde un interesant Muzeu al Cristalelor și o expoziție dedicată alpiniștilor care au scris istorie – Joseph Vallot, De Saussure, Roger Frison Roche, Gaston Rebuffat, Henriette d’Angeville. Expoziția de mineralogie cuprinde tot felul de flori de mină care mai de care mai colorate și mai bogate, fiind o încântare vizuală prin coloritul fascinant.

16. Sediul Muzeului Cristalelor și al Expoziției dedicate alpinismului din Spațiul Tairraz
Sediul Muzeului Cristalelor și al Expoziției dedicate alpinismului din Spațiul Tairraz