La călugării franciscani: Monastère Notre-Dame-de-Cimiez

De Anda Matzota

ALT 42-43

În elegantul cartier Cimiez din Nice, pe aceeași colină cu Muzeul Matisse, deasupra ruinelor antice din Cemenelum, se află Monastère Notre-Dame-de-Cimiez, un întreg complex care include biserica, cimitirul și mănăstirea unde încă mai locuiesc câțiva călugări franciscani.

20170811_115319.jpg

În secolul al XVI-lea, în acest loc își avea sediul o fundație benedictină care a fost preluată de franciscani și extinsă până în secolul al XVII-lea. Mănăstirea este restaurată în stil gotic în 1850.

 

În zilele noastre, ea găzduiește Muzeul călugărilor franciscani ce ne oferă peste 350 de lucrări de artă sacră și documente menite să redea istoria vieții comunității franciscane din Nisa de la secolul al XIII-lea până în secolul al XVIII-lea.

 

Putem vedea aici și capela construită în secolul al XVII-lea, dar și celula reconstruită a unui călugăr franciscan unde putem observa condițiile austere în care trăiau călugării în trecut.
Muzeul este decorat cu fresce din secolul al XVII-lea, găzduiește Crucifixul de Brea (1474), iar în curtea mănăstirii putem vedea crucea de marmură datată din 1477.

Exponatele variază de la lucrări de artă picturală și sculpturală până la manuscrise și cărți de rugăciune, evocând austeritatea și simplitatea vieții călugărilor franciscani.

20170811_115159.jpg

Celebrul pictor Henri Matisse este îngropat în cimitirul mănăstirii, motiv pentru care acesta este foarte vizitat.

 

Grădinile din cadrul complexului sunt îngrijite și luxuriante, iar priveliștea oferită asupra orașului este una de neuitat.
Vizita muzeului, a întregului ansamblu, de fapt, ne oferă o altă perspectivă asupra activității spirituale și sociale a ordinului franciscan.

ALT 44-45