William Klein și expoziția de la Nisa

William Klein și expoziția de la Nisa

Anda Matzota
Anda Matzota

De Anda Matzota

William Klein
William Klein

Din iunie până în octombrie 2017, galeria Muzeului de fotografie Charles Nègre din Nisa îl prezintă pe artistul William Klein cu expoziția sa inedită Bises de Nice, Moscou et Tokyo.
Născut în 1928 la New York, își începe cariera de fotograf, pictor și regizor în 1947 în Franța, după ce studiază la Sorbona. Dintre toate artele, fotografia îl atrage cel mai mult și începe să realizeze fotografii abstracte ce atrag atenția.

William Klein
William Klein

În 1954, William Klein îl întâlnește pe Alex Libermann, legendarul director artistic al revistei Vogue, ediția americană. Libermann îi oferă un contract și mijloace financiare pentru noua activitate și devine unul dintre fotografii oficiali și consacrați ai revistei Vogue.

William Klein
William Klein

Munca lui este inovatoare în arta fotografică și stârnește reacții violente în jur, el însuși contrastând cu tot ce se făcea la vremea respectivă în lumea fotografică. Negru saturat, imagini tremurate sunt caracteristici ale ”action-fotografiei” care vrea să intre în modernitate.

William Klein
William Klein

În anul următor, Klein câștigă Premiul Nadar. El inițiază o adevărată ruptură cu imagini proprii, perfecte, autonome și care pot fi citite instantaneu. Pentru William Klein fotografia nu trebuie să agite, nu pretinde nici un fel de obiectivitate documentară. Fotografia lui poate interacționa cu subiectul, aspectul camerei fiind percutant. Klein impune un stil, realitatea este afișată, uneori deranjantă, alteori violentă, însă întotdeauna fascinantă.
Expoziția din Nisa este concepută special pentru spațiul Muzeului de fotografie Charles Nègre și identifică trei teme: Nisa, Moscova și Tokyo.

William Klein
William Klein

 


Nisa:

Pentru carnaval și bătăile cu flori, o serie de culoare, foarte rar prezentată. Fotografiile sunt realizate în anul 1984 în timpul centenarului acestei frumoase și emblematice sărbători a capitalei Coastei de Azur.

Moscova:

Descoperită între 1959 și 1961 de artist. Prinde în cameră portretul tulburător al orașului și al locuitorilor săi. ”Intenționez să fac o carte despre Moscova și m-am gândit că un american în timpul Războiului rece ar avea probleme. Însă am gândit greșit, nu am avut niciodată probleme în Moscova. Oamenii nu au fost deranjați să mă vadă plimbându-mă cu aparatul foto printre ei.” Rezultatul sunt imaginile ce revoluționează fotografia, imagini ce relevă o lume apusă în care lumina pătrunde pe scurt pentru a sublinia trăsăturile atractive ale fețelor întrevăzute într-o gară sau sub copacii unui parc.

Tokyo, 1961:

Fotografiile sunt publicate trei ani mai târziu și reflectă întâlnirea dintre artist și tulburarea urbană în care violența este avangarda artistică. Viziunea convingătoare a fotografului demonstrează geniul său recunoscut ca fiind una dintre figurile emblematice ale scenei artistice internaționale.