De Eugen Matzota

Sistemul sanitar
Sistemul sanitar, o caracatiţă

Delicata fiinţă care este încă Ministru al Sănătăţii a organizat o conferinţă de presă care ar fi trebuit să explice de ce murim prin spitale. Nu era vorba să ne spună decât că poate că am putea avea şi noi dreptate, că se poate greşi în sistemul sanitar, că se vor lua măsuri, chestii din astea care merg la suflet. A fost altfel, însă…

Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Acestă testare s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP-ului„, a declarat ministrul de care vorbeam. Acuma, cunoscând cu toţii ce-nseamnă sistemul sanitar, cât de sinistru poate fi într-un spital de stat, desigur, ne putem da seama când ne cam abureşte cineva. Ei, aici, acesta este cazul!
Cineva încearcă să ne prostească, să ne explice că, de fapt, să vezi, copiii care-au murit cu zile în spitalele româneşti aveau vreo înclinare spre sinucidere, că d-aia s-au dus la spectacolul de la Colectiv! Ne amintim, nu-i aşa, de poziţia unor preoţi referitor la cei care fuseseră prinşi de focul ucigaş. Ce căutau ei acolo?
Cam aşa ar fi şi aici, în acest conflict mocnit care stă să izbucnească. Delicatul ministru nu pare a realiza potenţialul de conflict al scandalului. Aici e vorba despre oameni ucişi de corupţie. Iar cei care ucid se numesc criminali! Cu halat de doctor sau nu, tot aşa se cheamă!
De ce să mai plătim asigurările sociale dacă ne poate aştepta moartea oricând prin spitalele dezinfectate cu ce-o fi, să fie acolo? Sau se doreşte trecerea noastră la rând la alte spitale, cele private?
Chiar aşa de tare să fie mafia asta din sistemul sanitar? Sigur că e tare la sumele pe care le au la dispoziţiile marile concerne farmaceutice. La TV nu mai ai loc de reclame pentru tot felul de medicamente, fără de care viaţa ta ar fi în pericol!
Mai peste tot vezi farmacii în ziua de astăzi. Acolo unde înainte de 1989 era doar o farmacie, acum vezi patru-cinci, toate pline! Să ne fi îmbolnăvit toţi, deodată, în ultimii ani? Sau…
Se vede treaba că sistemul ne vrea proşti, dar şi bolnavi. Altfel de ce-ar mai încerca acest ministru să justifice orice, să-i facă scăpaţi pe toţi, doar pe cei morţi nu? Nici onorabilul Cioloş, nici prea-curatul Iohannis, nimeni nu se isterizează ca-n cazul unui domeniu te poţi da mare fără probleme, cum ar fi cultura.
Oare până unde ajunge caracatiţa sistemului sanitar?