Sistemul sanitar, o frecție la un picior de lemn?
De Eugen Matzota
Așa cum înțelegem noi că merge treaba prin spitalele din România din ceea ce vedem prin presă, dar și prin ceea ce am trăit pe pielea noastră, problema  asta cu sănătatea e mai mult o chestiune de noroc. Dacă ești norocos, poți ieși dintr-un spital vindecat de boala cu care ai intrat, fără a te mai îmbolnăvi de altceva.
Dacă ești ghinionist și intri răcit, poți ieși rece de-a binelea, direct pe la morgă!

Cam asta este sistemul sanitar actual. Cel puțin așa pare la prima vedere. Și când vorbim de sistem, păi atunci să știți că sistemul funcționează fără milă de pacienți, doar pentru băieții deștepți. N-am inventat noi treaba aceasta, doar unele chestii mai mărunte.
Imperiul sănătății este guvernat peste tot de marile concerne farmaceutice. IG Farben, marele concern chimic german, este mai tare chiar decât era pe vremea când îi furniza lui Hitler gazul cu care a ucis atâția oameni. Se înțelege, până la o limită a decenței, că banul dictează, dar, așa cum spuneam, ar trebui să fie o limită.
Care să fie în România limita aceasta? Câți oameni ar fi trebuit să moară la Colectiv ca să se ia vreo măsură în spitalele unde cei care mai aveau șanse de viață au murit îmbolnăviți din incompetență, delăsare și corupție.
Un ministru al cărui nume ne este greu a-l pronunța, cu un aer occidental nevinovat și inocent, deși ar trebui să fie tehnocrat, ne spune că nu verifică nimeni niște produse de dezinfectare. Produse de o firmă, Hexi Pharma, care controlează şi laboratorul ce conferă garanţia produselor: Unilab. Produse care pot omorî oameni…
Ei, cu asta s-a cam terminat povestea. Se fac comisii peste comisii care, cum știm noi bine, nu fac decât să ne prezinte un adevăr bine dezinfectat cu alte substanțe, nu cu cele de zece ori mai slabe.
Chiar am putea crede că se va face ceva când acest sistem funcționează de atâția ani, când banii s-au dat din mână-n mână, acestea spălându-se apoi una pe alta?
Nu credem nimic, cel mult că, încă o dată, mortul va fi vinovat.
Așa că totul va rămâne doar o frecție la un picior de lemn.
Dezinfectat cu spirt, desigur…