12986564_1681947115387196_1060750628_o
Am pornit la scrierea acestui articol de la o întrebare pe care un copil i-o pusese ieri în parc bunicii sale:
– De ce sunt atâţia oameni tineri bătrâni?
Am rămas, bouche bée, cum spune francezul, ca şi bunica, de altfel, care oricum nu părea a fi extraordinar de pregătită să răspundă unor întrebări de mare profunzime sociologică. Mai clar, am rămas cu gura căscată, uşor dat pe spate.
Cum poate să-i treacă unui copil aşa ceva prin cap, mai ales că nu fusese încă atins de aripa inovatoare a învăţământului românesc, era doar pe la grădiniţă, pe undeva?
– Ce vrei să spui, Sebi?, a întrebat derutată bunica.
– Uite, sunt mai mulţi oameni tineri fără păr. Asta înseamnă că sunt bătrâni?


M-am uitat încă o dată prin jur. Într-adevăr, mulţi tineri erau, cum se spune, posesori de chelie. Când a apărut această modă, a rasului în cap, nu a cheliei, desigur, m-am gândit că astea trebuie să fie urmările exploziei de la Cernobâl. Asta fusese în 1986, se cam potriveau lucrurile.

Dac-ai fi umblat în acele zile prea mult pe-afară, cu capul gol, la propriu, desigur, nu la figurat, particulele din aer s-ar fi aşezat pe mândria de păr şi, încet-încet, firele deştepte ar fi părăsit capul mai puţin deştept, vorba ceea…
Dar, nu, era o modă!
Şi, când e vorba de modă, toată lumea se înşiruie în acelaşi rând, ca oile.
La fel şi cu barba, apărută, aş spune, prin anul 2000.
Cineva, ce mai contează cine, a descoperit că dacă apare uşor neglijent, ca şi cum n-ar fi avut timp să se bărbierească atent, ca şi cum ar fi plecat de dimineaţă de la o femei, nu de-acasă, ei, asta îl face mai macho, mai bărbat, altfel spus.
Ceilalţi bărbaţi, atenţi la nuanţe, au sesizat oportunitatea şi-au procedat la fel. Barba a intrat aşa, încet-încet, în viaţa cotidiană.
Dar, ca orice modă care apare, ea şi dispare. Iar momentul acesta a sosit pentru că, iată, un cotidian onorabil, cum este Wall Street Journal, susţine că în mediile cele mai trendy din New York, 67% dintre bărbaţi poartă barbă!
Or, care este cel mai bun semn al decăderii unei mode? Tocmai faptul c-a devenit extrem de populară.
Nu punem la socoteală faptul că s-ar putea merge mai departe şi acest procent să crească. Avem de partea noastră opiniile exprimate de frizerii din acelaşi oraş trendy, care spun că există o tendinţă a micşorării bărbilor.
Aşa că, atenţie, dacă vreţi să fiţi cu adevărat cool, renunţaţi de-acum la barbă şi faceţi rost de o chelie!
Sau măcar un surogat de chelie…