Inventatorul Big Brother-ului, dacă putem spune aşa, scriitorul englez George Orwell, îşi imagina în cel mai cunoscut roman al său, „1984”, apărut în 1949, o lume în care oamenii ar fi mereu urmăriţi de pe un ecran de Fratele cel Mare, Big Brother.
Orwell este un intelectual de centru-stânga, care critică, totuşi, ideologia comunistă atât în celebra sa Fermă a animalelor, cât şi în 1984. Această carte oarecum bolnăvicioasă este imaginea vie a stării sale de sănătate, Orwell murind în 1950 de tuberculoză.
În acest roman, Orwell îşi imaginează o lume a viitorului relativ îndepărtat, adică cea a anului 1984. E aici o evoluţie către o tiranie în care omul de rând nu are practic nimic de spus. Totul e digerat şi expus apoi de către Fratele cel Mare, căruia fiecare dintre supuşi trebuie să i se închine ca unui Dumnezeu.
Cartea este, într-un fel, o continuare a fabulei politice „Ferma animalelor”, la rândul ei o satiră la adresa stalinismului. Cât de actual este Orwell azi putem vedea, nu doar în ţări cum ar fi Coreea de Nord, ci şi în altele unde lumea sa imaginară este foarte aproape de realitate.
Poate că mai nimeni nu ştie că Big Brother nu e doar o emisiune TV, ci o idee lansată de Orwell. Poate că lumea de azi nu seamănă cu lumea lui Orwell. Poate…
În urma cărţilor lui Orwell rămân, totuşi, lucruri pe care el le-a prevăzut încă dinainte de 1950.
Printre ele se află, de exemplu, de atunci, sistemul de loterii naţionale sau defrişarea pădurilor, lipsa unei vieţi cu adevărat private, aflate constant sub asaltul tehnologiilor, dar şi subordonarea proletariatului cu ajutorul pornografiei sub toate formele ei…
Ar zâmbi, nu-i aşa?