De Eugen Matzota

UPDATE Horia-Roman Patapievici: Conducerea ICR isi prezinta joi demisia. Nimeni din strainatate nu va mai recunoaste in viitor ICR HotNews.ro Marţi, 31 iulie 2012, 12:47 Actualitate | Esenţial

(Am lăsat prezentarea ştirii EXACT cum este pe site, ca să ne dăm seama că intră la categoria ESENŢIAL)

Da, se pare că aşa este, Regele Culturii româneşti, fără de care nu va mai exista ICR, ceea ce înseamnă că nu va mai fi recunoscut niciun ponei roz pictat cu însemne naziste ca reprezentând una culmile pe care se plimbă cultura noastră de azi, vrea să ne părăsească.
O face, însă, cu o deosebită delicateţe, declarând că, fără el, totul e pierdut!
Vorba ceea, ca a unui alt rege: La culture c’est moi!
Pentru domnul Patapievici, deşi ICR-ul va exista şi după el, instituţia pe care a construit-o “a murit”. Mai mult, consideră că “această schimbare a statutului ICR constă în transformarea lui într-un soi de agenţie naţională de propagandă”.
Chiar dacă ar fi aşa, să fie o agenţie naţională de propagandă, eu înţeleg de aici că domnul Patapievici făcuse din ICR altceva, ferească Dumnezeu să facă propagandă României! 
Citind din declaraţiile domnului Patapievici, ai impresia că nu-şi cunoşte, totuşi, lungul nasului. Sigur, oricine poate fi înlocuit, sper că ştie şi Domnia Sa acest lucru, nu întotdeauna cu un om de calibrul predecesorului, aşa este, dar, oricum, o instituţie merge mai departe, cu sau fără tine.
Orgoliul acesta necumpătat, care-l face să spună: “nimeni din strainătate nu va mai recunoaşte în viitor ICR”, mă face să cred că vorbele i-au fost răstălmăcite, zău aşa…
Sau o fi vorba de bani, că tot a anunţat Ministerul Finanţelor că se reduce bugetul institutului cu 14,5 milioane de lei, cam o treime. Mai mult, ce tupeu!, Ministerul a cerut ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul pe acest an!

Se pare că ICR a cam cheltuit banii…
Aşa să fie, doar o chestiune de bani?
Să vină Regele!