De Eugen Matzota
Nume cu totul onorabile din Statele Unite ale Americii, cum ar fi “Department of Justice” sau “Securities and Exchange Commission” spun că sucursalele Pfizer din China şi Estul Europei au plătit milioane de dolari unor personae oficiale, unor doctori şi altor persoane din domeniul sănătăţii din Bulgaria, China, Croatia, Republica Cehă, Italia, Kazahstan, Rusia şi Serbia în perioada 2001-2007, încălcând “US Foreign Corrupt Practices Act”, aflăm de pe novinite.com (http://www.novinite.com/view_news.php?id=142175).
Plăţile, mă rog, şpăgile, ca să fie mai clar, au fost făcute pentru a asigura aprobarea şi înregistrarea produselor Pfizer şi Wyeth, dar şi pentru a obţine contracte de vânzare a acestor produse, că era şi păcat să dai bani şi să nu ai şi tu, acolo, un avantaj cât de mic, nu?
Afacerea s-a terminat în stil american, prin plata de către Pfizer Inc. a unei sume de USD 60.2 M, hai să-i spunem “amendă”, deşi, dacă era pe plaiurile noastre, ar fi sunat ca un fel de altă şpagă, ca să scape. Mă rog, poate că nu înţeleg eu prea bine cum e cu sistemul acesta: dai bani ca să scapi de justiţie.
În Bulgaria, doctorii guvernamentali (expresia aparţine publicaţiei mai sus citate) care aveau cele mai multe prescripţii cu medicamente de la Pfizer erau duşi în ceea ce se cheamă „excursii de motivare ” în Grecia. La fel, anumiţi medici erau trimişi la conferinţe de profil pe banii Pfizer.
Probabil că nu sunt motivat suficient de Pfizer ca să trec cu vederea că România nu este pe acea listă.
Cum adică? Noi nu putem lua şpagă? Noi nu suntem calificaţi în acest domeniu?
Păi, se poate aşa desconsiderare, cu atâtea exemple în fiecare zi?
Zău, asta mă face să-mi pierd încrederea în Pfizer.
Şi, dacă nici nu m-au momit cu pastila albastră, risc să-mi pierd şi încrederea de sine…