De Eugen MATZOTA

Ei, hai să nu ne mai îmbătăm cu apă rece, fie ea chiar şi plată!
Suntem undeva la coada Europei, n-avem cum să fim printre fruntaşele Europei. 
Nici religia nu ne avantajează. 
Ei sunt o combinaţie între protestanţi şi catolici. 
Noi suntem ortodocşi. 
Nu dă bine…

Ia să vedem, ce mare lucru-am făcut noi de când am intrat în 2007 cu mare voioşie în Uniunea Europeană? Ei, hai, chiar nu ştie nimeni? Ei, lasă, că poate s-o şti la Bruxelles, că doar acolo se dă acum ora exactă, nu la Bucureşti.

Tot acolo, tot la Bruxelles adică, se dau şi dispoziţiile. Ia să vedem cum sună ele, în general?
Păi, simplu: trebuie să vindeţi aia, să privatizaţi, mă rog, mai tot ce e bun de luat. Ce-nseamnă privatizat? Aici e şi mai simplu… Se ia o companie românească de stat, bună, rea, nu contează, că tot rău va ieşi la evaluare, tocmai bună de cumpărat pe bani puţini, şi se dă unei companii neapărat din Uniunea Europeană. Dacă se poate face acest lucru printr-un contract secretizat, e şi mai bine, că doar România nu este a noastră, cum ni se spunea pe vremea lui Ceauşescu, ci a lor!
România face de mai mult timp ceea ce se dictează în altă parte, nu la Bucureşti. Dacă am tot aşteptat să vină americanii atâta timp, e clar că suntem răbdători. Dacă nu ne-am ridicat împotriva ruşilor aşa cum au făcut-o oameni ca noi la Budapesta în 1956 sau la Praga în 1968, n-am făcut-o pentru că nu suntem ca ei, adică de altă religie, catolică, mai exact.
Parcă n-aş crede că aceasta este explicaţia. Uite, sârbii sunt tot ortodocşi. Grecii, la fel. Când mai toţi au tăbărât peste ţara lor, acum nu mult timp, sârbii, oamenii simpli, de pe stradă, s-au adunat pe podurile spre care ţinteau americanii sosiţi în Europa să-i apere pe musulmani. Grecii ies în stradă de câte ori li se pare că li se face o nedreptate.
Românii…Ce să facă şi ei? 
Se uită la televizor…

Şi ce dacă nu le merge prea bine românilor?
Ei. lasă că le merge bine celor cu doi de RR, pentru că aşa ni se spune de la Bruxelles: trebuie să-i ajutaţi să se integreze, că sut discriminaţi.

D-aia fură că nu sunt integraţi.
D-aia nu le prea place munca.
Nu că-s mai şmecheri ca românii fraieri, ci pentru că sunt discriminaţi.
Nu cumva să le spui ţigani, că nu mai pleacă la muncă!

Acum, dacă o personalitate ca Mădălin Voicu îşi spune ţigan, vorbeşte de ceilalţi ţigani ca despre ţigani, de ce trebuie să ne umilim noi a le spune rrrromi?
Ca să creadă Europa că toţi ţiganii sunt români? 

Ori poate vor să schimbăm şi numele ţării, nu? Doar cam aşa ne prevenea Mircea Chelaru că s-ar putea întâmpla cu ceva ani în urmă…
Păi, dacă totul a ajuns o ţigănie, păi hai să-i spunem Ţigănia şi, gata!

O fi mai bine, o fi mai rău?