Ce ne declanșează emoțiile? de Corina Gheorgheza
▲▲▲ ALTCULTURE MAGAZINE ● 81 ● 5/2024 ▲▲▲
Îți place
și poți
AJUTA?
VINO CU NOI!
Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
De câte ori nu te-ai enervat în trafic sau de câte ori nu ai devenit brusc nervos atunci când de fapt îți era foame, sau nu te-ai panicat când te-ai uitat la știri? Chiar și micile supărări, ca de exemplu când un membru din familie în loc să pună o haină murdară în coșul de rufe, a aruncat haina pe jos, pot stârni emoții puternice.
Majoritatea experților în știința emoțională sunt de acord că sentimentele noastre sunt aprinse de modul în care percepem și evaluăm evenimentele, iar aceste evenimente cuprind nu doar experiențele noastre externe, ci și gândurile și emoțiile noastre, care pot fi ele însele declanșatoare puternice.
Acest proces de evaluare, a fost studiat pe larg, rezultând numeroase teorii, iar în ciuda diferențelor lor, aceste teorii sunt, în general, de acord că diversele emoții sunt provocate de diferitele moduri în care evaluăm evenimentele.
De exemplu, antecedentele sunt declanșatorii specifici ai emoțiilor noastre, cum ar fi exemplele menționate mai devreme – traficul, foamea, știrile sau disputele minore. Dar ele pot include și gânduri despre viitor, amintiri din trecut și chiar despre starea noastră emoțională actuală. Cercetările au arătat că, deși evenimentele specifice care declanșează emoții pot varia, există teme psihologice universale legate de fiecare dintre cele șapte emoții de bază: furie, dispreț, dezgust, frică, fericire, tristețe și surpriză.
Aceste teme sunt modalități fundamentale prin care mintea noastră interpretează evenimentele în ceea ce privește semnificația lor pentru bunăstarea noastră. Acestea funcționează la un nivel de bază, afectând pe toată lumea, indiferent de diferențele culturale sau demografice. De exemplu, în discuția noastră anterioară despre furie, am aflat că tema universală care declanșează furia este obstrucția scopului. Dacă un eveniment este perceput că ne blochează obiectivele, se poate declanșa astfel furia la nivel universal.
Teme pentru emoțiile de bază
– Dispreț: De ex. – atunci când percepem ceva sau pe cineva ca fiind inferior.
– Dezgust: De ex. – Declanșat de ceva considerat murdar, putred sau ofensator.
– Frica: apare atunci când ceva este perceput ca o amenințare la adresa bunăstării noastre fizice sau psihologice.
– Fericire: Simțită de exemplu prin atingerea obiectivelor noastre.
– Tristețe: De ex. – provocată de pierderea unei persoane dragi sau a unui obiect valoros.
– Surpriză: Declanșată de ceva nou sau neașteptat, deși tinde să fie o emoție scurtă.
Se crede că aceste mecanisme de evaluare fac parte din sistemul nostru emoțional înnăscut, moștenit prin evoluție. Ele au fost esențiale pentru supraviețuire, ajutându-ne să reacționăm rapid la amenințări, să găsim hrană și să construim legături sociale cu o gândire conștientă minimă. De exemplu, dacă începi să bei lapte stricat, nu trebuie să te gândești la riscuri; răspunsul tău de dezgust apare imediat pentru a te proteja.
Procesul de evaluare este incredibil de rapid, având loc adesea fără conștientizarea noastră. Acest răspuns rapid a fost esențial pentru supraviețuire în trecut și rămâne o parte fundamentală a modului în care navigăm în lume astăzi.
Totuși, deși temele psihologice care declanșează emoțiile de bază sunt universale, cultura modelează modul în care învățăm să asociem anumite evenimente cu emoțiile specifice. Această adaptare culturală înseamnă că același eveniment poate evoca emoții diferite la diferiți oameni, în funcție de creșterea și experiențele lor.
Așadar, data viitoare când experimentezi o emoție, ia în considerare nu doar evenimentul în sine, ci și tema psihologică subiacentă pe care o folosește mintea ta pentru a evalua acel eveniment, deoarece acela este adevăratul declanșator al emoțiilor tale.