Basmele inconștientului nostru
De Corina Gheorgheza
ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Adevăratele basme care ne sunt transmise de-a lungul generațiilor sunt ca un articol din ziar care reflectă situația, conturează provocările și oferă soluția atât pentru viața noastră individuală cât și pentru cea colectivă.
Dacă poți înțelege metafora, poți găsi soluția., căci visele ne oferă indicii secrete în fiecare noapte, dar de multe ori nu le înțelegem. Par bizare și nu au sens logic pentru noi și nu le acordăm atenție sau nu vedem că soluția se află în chiar acolo, în vis. minunată, fermecată.
Analistul jungian Daryl Sharp a spus că nu a găsit încă un motiv din vis pe care să nu-l găsească nici în mitologie sau în basme. Asta pentru că vorbesc aceeași limbă… Limba Sufletului.
De exemplu, cizmarul din vise nu este pur și simplu unul care face pantofi, ci este o figură a cărei atitudine este orientată cu un punct de vedere către realitate. Are „ambele picioarele pe pământ”, ca să spunem așa. A te pune în locul altcuiva înseamnă să privești situația din punctul de vedere al acelei persoane. Dacă „călcăm pe urmele tatălui nostru”, înseamnă că urmăm aceeași atitudine ca și tatăl nostru. A avea „pantofii prea mari” poate fi atât o provocare interesantă, cât și o dificultate descurajantă. Mai ales că așteptările au fost deja stabilite înainte de a veni. Există deja un alt punct de vedere cu care trebuie să fii comparat.
Există adesea un complex de putere asociat piciorului. A sta pe picioarele tale înseamnă a sta în propria putere, a fi independent și a te susține. În luptă, învingătorul pune adesea piciorul pe gâtul învinsului care acum trebuie să facă ce spune învingătorul.
„Știm din povestea lui Ahile că al său călcâi este un punct deosebit de sensibil al eroului. În primul rând, călcâiul este poziționat pe partea din spate; prin urmare, semnifică un loc în care cineva nu se vede prea bine pe sine însuși — unde este inconștient de sine. Astfel de locuri sunt nepăzite și vulnerabile în fața forțelor malefice. În al doilea rând, călcâiul are legătură cu piciorul și, prin urmare, este asociat cu punctul de vedere al cuiva. Problemele de ajutor ale lui Ahile reprezintă complexul mamei, pentru că era locul în care mama îl ținea pe Ahile în timp ce îl scufunda în râu.”
Marie Louise Von Franz – Arhetipul mamei din basme
Pantofii au, de asemenea, o conotație sexuală. Gândiți-vă la femei și la colecția lor de pantofi – ați putea spune că există o anumită corelație cu sexualitatea și pantofii, care este un factor inconștient la femeile care dețin o mulțime de pantofi. Dar nu poți spune doar că a deține o mulțime de pantofi se datorează doar unui impuls sexual inconștient. Căci încălțămintea s-a corelat istoric și cu statutul social și lipsa pantofilor cu sărăcia. În unele locuri, în vremurile mai vechi, doar cei bogați aveau mai mult de o pereche de pantofi. Totuși, încă nu poți spune cu siguranță că femeia cu mulți pantofi este legată doar de motive sexuale sau că este preocupată de statut… ar putea fi, de asemenea, o persoană creativă căreia îi plac opțiunile și nu se poate decide încă cu privire la o direcție, sau ar putea fi o persoană căreia îi este greu să renunțe la atitudinile, credințele și ideile vechi și depășite. Totul depinde de persoană și trebuie să o cunoști și personal.
Pantofii și picioarele au fost corelate istoric cu igiena, curățenia și multă vreme picioarele au fost considerate jignitoare. Partea de jos a pantofilor tăi intră în contact cu solul vieții de zi cu zi și poartă cu ei tot praful și murdăria. Acesta este motivul pentru care în multe culturi, oamenii se descalță de pantofi înainte de a intra într-o casă.
Lui Moise i se cere să-și scoată pantofii pentru că stă pe pământ sfânt. Acest lucru ar putea însemna că el se mișcă între tărâmuri, de la fizic la spiritual. Pantofii lui, care au contact cu realitatea lumii fizice, trebuie scoși pentru a intra în dimensiunea spirituală. El trebuie să privească acum realitatea din punct de vedere spiritual. Trebuie să-și scoată pantofii, să-și scoată protecția, să-și scoată vechea atitudine, să-și scoată vechea concepție despre ceea ce se potrivește cu realitatea, să vină gol, să fie vulnerabil, să fie deschis.
La orice întâlnire cu Sinele trebuie să ne apropiem de numinos cu smerenie. Însemnând să nu avem așteptări, nici pretenții, să ne dezlipim de vechea ideologie sau teologie, să fim dispuși să ne schimbăm punctul de vedere. Ne descălțăm metaforic. Gândirea noastră nu mai este limitată de lumea fizică și de legile ei, nu mai suntem limitați de logica tridimensională. A lua lucrurile prea la propriu ne-a cauzat o mulțime de probleme, cum ar fi ceartă, dogmă religioasă și război. Nu putem aborda dimensiunea spirituală în același mod în care lucrăm în cea fizică. Natura are un set de legi, iar spiritul are un set de legi. Atât natura, cât și spiritul își urmează legile. Animalele sunt fidele instinctelor lor. Natura este fidelă timpurilor și anotimpurilor ei. Oamenii sunt atât natură, cât și spirit – avem două seturi de legi pe care ne străduim să le respectăm. A fi om este o contradicție. Este un paradox să fii atât o creatură a naturii, cât și să porți o scânteie divină care are ca rezultat conștiința. Nu este o sarcină ușoară să fii purtător al conștiinței. Dar asta este ceea ce este atât de special în a fi uman… unificăm contrariile. Rezolvăm problemele astfel încât natura să aibă viață și viața să aibă natura expresă.
Viața este un alt nume pentru toate lucrurile Spirit și Suflet. Așadar, nu uitați ca din când în când să vă reîntoarceți la basmele copilăriei, s-ar putea să fiți surprinși.