Text: Adina Baranovschi
Foto: Gina Baranovschi, Bogdan Baranovschi, Șerban Baranovschi
Ținutul dobrogean de la confluența Dunării cu Marea Neagră este unul fascinant atât în partea de uscat, cât și în cea acvatică, concentrând numeroase atracții, începând de la vestigii antice (ruinele cetăților Histria, Enisala, Halmyris și Argamum), continuând cu așezări unde trăiește o populație diversificată (Tulcea, Sulina, Mila 23, Enisala, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, Dunavățu etc.), cu locuri retrase unde pot fi admirate păduri unicat (Letea, Caraorman) și altele ideale pentru plajă (Sulina, Gura Portiței), dar, în special, cu zone unde sălășluiesc și cuibăresc sute de specii de păsări (pelicani, egrete, cormorani, stârci, berze, lopătari, lebede, pescăruși, lișițe etc.) numai bune de fotografiat.
Delta Dunării este o complexă rezervație a biosferei, monument UNESCO din 1991, alcătuită din mai multe rezervații distincte (lacuri, grinduri, limane) ce se constituie în arii naturale protejate.
Cei mai mulți turiști se declară satisfăcuți în plimbările lor pe cele 3 brațe principale (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe), pe multitudinea de canale, prin stufărișuri, în căutarea coloniilor de păsări, a nuferilor albi și galbeni, și, desigur, degustând preparatele pescărești ale oamenilor locului.
Vă propunem o călătorie prin acest mirific regat natural, unic în România!
Sulina – cel mai estic oraș al României
Accesibil doar pe calea apei (Dunăre sau Marea Neagră), fostul Europolis (denumirea atribuită de scriitorul Jean Bart așezării cosmopolite din veacul al XVIII-lea, formată din români, turci, greci, armeni, evrei, ruși și italieni) ademenește și acum turiști printr-o serie de atracții (Farul Vechi din golful Musura, Palatul Comisiei Europene a Dunării, Biserica Sf. Nicolae, cimitirul maritim multietnic, faleza ori plaja izolată), deși aspectul general al locului e oarecum de degradare, cu multe construcții părăginite.
Mila 23 – satul lui Ivan Patzaichin și al altor campioni la caiac-canoe
Aparținând comunei Crișan, acest sat aflat la 53 km de Tulcea a devenit cea mai turistică așezare din inima Deltei, datorită campionului Ivan Patzaichin, fiu al locului, care a investit aici, determinând și altă lume să ridice pensiuni într-o regiune izolată, de la răspântia brațului Sulina cu Dunărea Veche, în care s-au născut și alți caiaciști și canotori (Toma Simionov, Maria Popescu-Nichiforov, Agafia Constantin-Buhaev, Serghei Covaliov, Lavrente Calinov).
Bisericuța satului, câteva case rustice de altădată și faleza modernizată sunt veritabile puncte de atracție.
Jurilovca și Gura Portiței
Amplasată pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe, Jurilovca este o așezare tipic lipovenească datând din sec. XIX, care s-a dezvoltat și a devenit un important centru turistic și pescăresc.
Cine ajunge aici va fi, cu siguranță, tentat să ia șalupa spre colțul îndepărtat denumit Gura Portiței – un sat de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră, vestit pentru plajă.