Text: Adina Baranovschi
Foto: Gina Baranovschi, Bogdan Baranovschi, Șerban Baranovschi
Ținutul dobrogean de la confluența Dunării cu Marea Neagră este unul fascinant atât în partea de uscat, cât și în cea acvatică, concentrând numeroase atracții, începând de la vestigii antice (ruinele cetăților Histria, Enisala, Halmyris și Argamum), continuând cu așezări unde trăiește o populație diversificată (Tulcea, Sulina, Mila 23, Enisala, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, Dunavățu etc.), cu locuri retrase unde pot fi admirate păduri unicat (Letea, Caraorman) și altele ideale pentru plajă (Sulina, Gura Portiței), dar, în special, cu zone unde sălășluiesc și cuibăresc sute de specii de păsări (pelicani, egrete, cormorani, stârci, berze, lopătari, lebede, pescăruși, lișițe etc.) numai bune de fotografiat.
Delta Dunării este o complexă rezervație a biosferei, monument UNESCO din 1991, alcătuită din mai multe rezervații distincte (lacuri, grinduri, limane) ce se constituie în arii naturale protejate.
Cei mai mulți turiști se declară satisfăcuți în plimbările lor pe cele 3 brațe principale (Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe), pe multitudinea de canale, prin stufărișuri, în căutarea coloniilor de păsări, a nuferilor albi și galbeni, și, desigur, degustând preparatele pescărești ale oamenilor locului.
Vă propunem o călătorie prin acest mirific regat natural, unic în România!
Tulcea – poarta de intrare în Deltă
Principalul punct de plecare în ținutul deltaic este un oraș interesant, amplasat pe mai multe coline, datând din vechime (sub stăpânirea grecilor se chemaAegyssus) și dezvoltat în decursul timpului, multicultural (români, ucraineni-lipoveni, turci-tătari) și cu destule atracții, fie ele culturale (EcoMuzeul Deltei Dunării, Casa Avramide, muzeele de Istorie și Arheologie, de Etnografie și Artă Populară, de Artă), spirituale (Catedrala Episcopală Sf. Nicolae, biserici lipovenești, armenești, Moscheea Azizyie etc.), cu monumente inedite (cel al Independenței, de pe deal, de unde se admiră panorama locului) și cu o superbă faleză din portul căreia pleacă ambarcațiunile (fie ele vapoarele de mari dimensiuni ori șalupele rapide).