ALTculture 4/2019 – Casele pictate din regiunea Bodensee (I)
Casele pictate din regiunea Bodensee
– fabuloase lecții de istorie renană și mitologie antică
Casele istorice din Schaffhausen
Turiștii familiarizați cu spațiul german vor fi remarcat, în călătoriile lor, tot felul de clădiri cu fațade pictate laborios, ca niște veritabile opere de artă. Și românii au așa ceva, dar sunt mai degrabă edificii religioase (între care se remarcă bisericile pictate bucovinene). Nemții și elvețienii din regiunea lacului Konstanz (sau Boden) au însă tot felul de imobile, ocupate în prezent de instituții sau de persoane particulare, admirate îndelung de oaspeți. Și cum să nu fie așa?, de vreme ce le încântă ochii prin scenele zugrăvite, prin coloritul viu, prin ineditul poveștii descrise în imagini și prin multe alte detalii/elemente arhitectonice deosebite, cum ar fi balconașe și bovindouri ori stucaturi și sculpturi de mare rafinament artistic.
Puteți admira mai jos câteva asemenea bijuterii cu fresce de la granița teritoriilor elvețian și german separate de Rin.
Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi
Acest oraș aflat la 90 km de Basel și la 45 km de Konstanz se fălește cu un excepțional centru istoric alcătuit dintr-un conglomerat de clădiri de patrimoniu din epoca renascentistă, una mai atractivă decât alta, majoritatea fiind foste case ale breslelor. Câteva se remarcă în mod deosebit prin frescele lor unicat.
Casa „La Cavaler” (Haus zum Ritter), edificiu de secol XV, cu picturile lui Tobias Stimmer din 1570 (reproduse fidel în sec. XX de Carl Roesch, pentru că lucrările originale au fost desprinse de pe fațadă și depuse în Muzeul Abației Tuturor Sfinților din oraș) ce prezintă virtuțile oamenilor, scene din Odiseea lui Homer ori aventurile cavalerului Hans von Waldkirch, stăpânul casei. Aceste picturi sunt considerate cele mai importante fresce renascentiste de la nord de Alpi. Azi, aici funcționează o farmacie.
Casa „La Boul Aurit” (Zum Goldenen Ochsen) a servit drept han până prin veacul al XVII-lea când a fost transformată în casă patriciană, dotată cu un balconaș deosebit și pictată la exterior cu scene babiloniene și grecești, la loc de cinste figurând vițelul de aur. Lumea intră azi, printr-un portal impresionant, direct într-un magazin de încălțăminte.
Casa „La Capricorn” (Zum Steinbock) se distinge prin stucaturile baroc-rococo de pe fațadă, datorate, probabil, lui Johann Ulrich Schnetzler și datate în jurul anului 1750. Până în perioada Reformei a fost locuința breslei măcelarilor, după care a funcționat ca pensiune.
Casa Domnilor (Zunfthaus Herrenstube) din piața Fronwag a aparținut în trecut nobililor orașului și se remarcă prin portalul baroc din perioada Renașterii târzii. A fost restaurată și alipită Turnului cu ceas astronomic de secol XVI. În față se află Fântâna maurului Gaspard, unul dintre cei 3 magi.
Casa „La Cușca mare” () avea odinioară un balconaș exterior asemuit unei cuști care a dispărut în timp, dar denumirea i-a rămas. Se remarcă printr-o fațadă pictată în mod migălos și împodobită cu motive mitologice, aidoma Casei Cavalerului, rezultatul fiind o grandioasă epopee renană ilustrată.
Mai mult… / More…