PALATELE DIN JURUL SANKT-PETERSBURGULUI (II)
Neducând lipsă de construcţii somptuoase, dimpotrivă, fiind considerat un oraş al palatelor, Sankt Petersburg este înconjurat de asemenea clădiri imperiale şi în afara sa, acestea fiind situate la mai mică sau mai mare distanţă (25-45 km).
Toate sunt veritabile domenii, datorită parcurilor şi grădinilor vaste amenajate de arhitecţi peisagişti de renume.
A ajunge în capitala nordică a Rusiei şi a nu vizita măcar două-trei palate din cele cinci deschise publicului este comparabil cu ratarea Luvrului sau a Versailles-ului odată ajunşi la Paris.
Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi
PUŞKIN
Orăşelul Puşkin se află tot la 25 km de Sankt Petersburg, dar în altă direcţie faţă de Peterhof, şi este denumit Ţarskoe Selo („Satul ţarilor”) deoarece aici au locuit capetele încoronate care au trăit într-o opulenţă de neimaginat pentru majoritatea oamenilor obişnuiţi.
Şi azi, ceea ce frapează turiştii este luxurianţa domeniului împărăteselor Elisabeta Petrovna şi Ecaterina a II-a întrecând în strălucire totul prin opulenţa Marelui Palat, prin parcurile şi ornamentele sale, de un rafinament artistic inegalabil, deşi întregul loc este o reconstrucţie de după război. Perimetrul are în compunere două domenii distincte, unite însă prin spaţiul verde, Palatul/Parcul Ecaterinei şi Palatul/Parcul Alexandru.
Reşedinţa de vară a Ecaterinei, adică Marele Palat, a fost construită de arhitectul Bartolomeo Rastrelli între 1752-1756, având dimensiuni considerabile (325 m faţada ce se remarcă prin culoarea sa alb-albăstruie-turcoaz deschis), fiind împodobită la exterior cu atlanţi în chip de coloane ce susţin cele 2 etaje masive, iar la interior fiind ticsită de elemente decorative aurite. Începând cu Scara de Paradă, continuând cu Marea Sală de Bal, Sala Tablourilor, Sala Tronului, Camera Cavalerilor şi sfârşind cu celebra Cameră de Chihlimbar despre care se spune că ar fi „a 8-a minune a lumii” – creaţii ale lui Charles Cameron, Rastrelli, Stasov, Quarenghi, Antonio Rinaldi, Iuri Velten şi ale altor maeştri – totul fură ochii turiştilor şi-i lasă muţi de uimire.
Nici Parcul Ecaterinei nu e mai prejos, pe cele peste 100 de ha găsindu-se numeroase fântâni, sculpturi, statui, obeliscuri, poduri, turnuri, porţi, pavilioane şi alte construcţii (o galerie fastuoasă, mai multe clădiri ale băilor, case de vară, un ermitaj etc.).
Învecinat cu domeniul Ecaterinei se află Palatul&Parcul Alexandru, reşedinţa nepotului Ecaterinei, ţarul Alexandru I, de dimensiuni mai modeste şi nu atât de încărcată, datorată arhitectului Giacomo Quarenghi, ce iese în evidenţă prin chinezăriile (poduri, statui, pavilioane multicolore în stil oriental) dispuse pe arealul verde.
Construit în 1796 în stil neoclasic, Palatul a fost reşedinţa de vară a mai multor monarhi (Nicolae I, Nicolae al II-lea), până la Revoluţia din 1917.
De atunci şi până în 1990 când a devenit muzeu deschis publicului a avut diverse întrebuinţări: cartier militar al germanilor, bază de comandă navală, staţie de cercetări etc. În prezent e închis publicului din cauza lucrărilor de restaurare.
Repere: orăşelul Puşkin, acces din Sankt Petersburg cu trenul electric de la staţia de metrou Puşkinskaia şi Gara Vitebski până la staţia Deţkoe; cu busuri şi minibusuri de la staţia de metrou Moskovskaia
Obiective de vizitat: Palatul Ecaterinei (2 circuite distincte de parcurs în interior – Apartamentele istorice şi Şirul încăperilor estice), Parcul Ecaterinei, Palatul Alexandru, Parcul Alexandru, Expoziţia de Trăsuri, Turnul Alb etc.
Mai mult… / More…