PALATELE DIN JURUL SANKT-PETERSBURGULUI (I)
Neducând lipsă de construcţii somptuoase, dimpotrivă, fiind considerat un oraş al palatelor, Sankt Petersburg este înconjurat de asemenea clădiri imperiale şi în afara sa, acestea fiind situate la mai mică sau mai mare distanţă (25-45 km).
Toate sunt veritabile domenii, datorită parcurilor şi grădinilor vaste amenajate de arhitecţi peisagişti de renume.
A ajunge în capitala nordică a Rusiei şi a nu vizita măcar două-trei palate din cele cinci deschise publicului este comparabil cu ratarea Luvrului sau a Versailles-ului odată ajunşi la Paris.
Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi
PETERHOF
La 25 km de Sankt Petersburg se află aşa-numitul „Versailles al Rusiei”, cum a fost etichetată reşedinţa preferată a lui Petru cel Mare, comparaţia cu palatul lui Ludovic al XIV-lea referindu-se doar la obiceiul suveranului de a-şi primi aici oaspeţii şi ambasadorii, nu şi la aspectul propriu-zis al locului, care întrece pe alocuri în grandoare modelul francez. Petrodvoreţ, așa cum i se mai spune, a fost întemeiat în 1714 de Petru I pe malul golfului Finlanda.
Francezul Jean-Baptiste Alexandre Leblond, ucenicul lui André Le Nôtre (artizanul domeniului Regelui-Soare), germanul Johann Friedrich Braunstein şi italianul Nicolo Michetti au fost arhitecţii Marelui Palat, o construcţie cu vreo 30 de încăperi bogat decorate, de un lux orbitor, între care se remarcă Scara de Gală, Sala Tronului, Sala Portretelor, Sala de Bal etc., amenajate de Rastrelli, Vallin de La Mothe, Iuri Velten, Andrei Stackenschneider ş.a. Din păcate, acestea nu pot fi imortalizate foto de turiştii uluiţi de cele văzute, de la candelabre pompoase la statui şi tablouri laborioase, de la pereţi lambrisaţi şi tapetaţi la obiecte de decor dintre cele mai migăloase. Palatul se încheie în latura estică prin Aripa Bisericii cu muzeul aferent, iar în cea vestică prin Armorial, fiind construit pe o terasă naturală ce separă Parcul de Sus de Parcul de Jos.
Parcurile de la Peterhof sunt, realmente, bijuterii peisagistice, amenajate cu ingeniozitate şi bun gust de arhitecţii preferaţi ai curţii, care au făcut risipă de imaginaţie pe cele peste 100 de hectare avute la dispoziţie.
Parcul de Sus este dominat în centru de Fântâna lui Neptun, zeul mării cu binecunoscutul trident, înconjurat de monştri marini din care ţâşneşte apa – un monument adus de la Nürnberg.
În Parcul de Jos se găsesc cele mai multe atracţii: Marea Cascadă (piesa de rezistenţă a întregului domeniu, ce se datorează arhitectului Voronihin şi sculptorului Kozlovski, constând dintr-o înşiruire de 17 căderi de apă unite prin cele 5 arcade ale unei grote, împodobită cu 39 de statui de bronz aurite, o mulţime de basoreliefuri, 142 de jeturi de apă şi 64 de sprinclere) ce creează o veritabilă simfonie în apă cu deschidere la Marea Baltică printr-un canal, împodobită cu personaje mitologice, delfini, tritoni, lei şi alte leit-motive dispuse în trepte.
Pe lângă această capodoperă peisagistică, numeroasele fântâni (Fântâna lui Samson învingând leul, Fântânile romane, Fântâna piramidă), căderi de apă (Cascada Dragonului de pe Dealul Şahului, Cascada leilor, Cascada de pe Dealul aurit de la Marly), precum şi Palatele Monplaisir şi Marly, Catedrala Sf. Petru şi Pavel, Pavilionul Ermitajului completează imaginea feerică a unui domeniu de vis.
Repere: orăşelul Peterhof, acces din Sankt Petersburg cu vaporul de la debarcaderul de pe Neva din apropierea Ermitajului; cu trenul electric de la staţia de metrou Baltiiskaia până la staţia Novi Peterhof; cu busuri şi minibusuri de la staţiile de metrou Avtovo, Leninski prospekt, Prospekt Veteranov, Baltiiskaia
Obiective de vizitat:
Marele Palat, Grădinile, Tezaurul, Muzeul bisericii
Mai mult… / More…