TOAMNA, ÎN SATELE DIN ALSACIA
Situată la granița cu Germania și Elveția, regiunea Alsaciei franceze mustește de orașe deosebite (Strasbourg, Colmar, Mulhouse, Sélestat) și sate pitorești (Kaysersberg, Ribeauvillé, Riquewihr, Eguisheim, Obernai etc.), ale căror case tradiționale au fațade cu grinzi de lemn decorate în fel și chip, furând, pur și simplu, privirile și inimile celor care le vizitează. Drumul Vinului este o rută specifică majoră a acestei zone care nu duce lipsă de o mulțime de alte obiective, atât monumente culturale, cât și frumuseți naturale, de aceea recomandăm insistent această destinație. Cine ajunge aici toamna va fi răsplătit cu imagini deosebite ale localităților, pe măsura faimei lor turistice.
Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi
STRASBOURG – CAPITALA ALSACIEI
Dincolo de existența instituțiilor europene, Strasbourg e renumit printr-un loc inclus în patrimoniul mondial UNESCO – Cartierul Mica Franță – care-i conferă identitate și specificitate. Aici se găsesc casele cu bârne de lemn pe fațadă ale tăbăcarilor, morarilor, măcelarilor, pescarilor și altor bresle din vechime.
Iar Muzeul Alsacian trebuie vizitat pentru istoricul urbei și specificul zonei, aici fiind expuse colecții de mobilier, costume populare, obiecte ceramice, jucării, artizanat etc.
COLMAR – PERLA ALSACIEI
Dacă Strasbourg este capitala Alsaciei, cu siguranță Colmar este bijuteria cea mai valoroasă! E supranumită „Veneția Franței” și se fălește cu imobile rustice atât de-a lungul canalelor râului Lauch ce străbat acest orășel, cât și pretutindeni în partea centrală – cu precădere în Cartierul Tăbăcarilor (Quartier des Tanneurs), Cartierul Pescăriei (Quartier de la Poissonnerie) și Cartierul Mica Veneție (Quartier Petite Venise).
Majoritatea clădirilor deosebite au aceleași caracteristici, fiind decorate cu bârne de lemn pe fațadă și ornate în fel și chip, iar vechimea lor variază (secolele XIV-XVIII). La parterul multora sunt taverne și buticuri cu produse artizanale. Podurile permit cadre fotografice de un romantism incredibil.
MULHOUSE – SURPRIZA ALSACIEI
Etichetat „Oraș al Artei și Istoriei”, Mulhouse este plin de monumente (fosta Primărie cu decorațiuni fabuloase pe fațadă, azi sediu al Muzeului de Istorie) și muzee de top (Cetatea Automobilului e cel mai mare muzeu de mașini din lume, cu o colecție impresionantă de modele mai vechi sau mai noi), pe lângă locurile centrale atrăgătoare (Piața Reuniunii cu valoroase imobile istorice) ce se cuvin a fi explorate la pas.
SATELE TIPIC ALSACIENE
Nu se poate spune că ai vizitat Alsacia dacă nu ai ajuns în satele ei pitorești, în special cele de pe Drumul Vinului! De fapt sate e impropriu spus, căci unele așezări au aspect de comune mari ori veritabile orășele. Kaysersberg, Eguisheim, Ribeauvillé, Riquewihr, Obernai sunt câteva dintre aceste atracții, desemnate chiar cele mai frumoase sate din Franța. Pitite între vii sau înconjurate de podgorii vaste, satele alsaciene sunt incredibil de frumoase și pitorești, cu piațete și case tradiționale având fațade bogat decorate, cu pivnițe unde puteți degusta diverse soiuri de vin și cu localuri unde puteți servi preparate specifice.
KAYSERSBERG – SATUL PREFERAT AL FRANCEZILOR ÎN 2017
Această localitate aflată la 12 km de Colmar a fost desemnată anul trecut satul preferat al francezilor și, vizitând-o, ai impresia că e prea frumoasă pentru a exista cu adevărat. Kaysersberg se întinde de-a lungul pârâului Alb (Weiss), iar partea cea mai aglomerată este Strada Mare botezată cu numele Generalului de Gaulle. În Piața Jean Ittel se află case deosebite, în stil alsacian. De la înălțimea ruinelor castelului aflat deasupra teraselor cu viță de vie perspectiva este, pur și simplu, magnifică!
EGUISHEIM – SATUL PREFERAT AL FRANCEZILOR ÎN 2013
Situată la 5 km de Colmar, această așezare podgoreană se distinge prin dubla structură circulară fortificată a centrului vechi, plimbarea între cele două șiruri de ziduri – pe Strada Zidului Nordic (Rue du Rempart-Nord) și pe Strada Zidului Sudic (Rue du Rempart-Sud) – fiind obligatorie, permițând totodată turiștilor să admire casele tipic alsaciene din veacurile XVII-XVIII la parterul cărora sunt buticuri cu tot felul de produse alimentare și artizanale. Străduțele pietruite, mărginite de clădirile în culori vii cu flori la geamuri sunt în totalitate pietonale. Strada Mare din centru duce la Piața Castelului și, chiar dacă această construcție de secol XIII (impropriu numită așa deoarece pare un conac mai măricel) nu se vizitează, în schimb se poate intra în Capela alăturată care este închinată papei Leon al IX-lea, fiu al locului.
RIQUEWIHR – ÎN TOPUL PREFERINȚELOR FRANCEZILOR ÎN 2012
Cea mai admirabilă priveliște a acestei așezări este de pe colinele din apropiere, din mijlocul viei. Incursiunea în acest sat fortificat, înconjurat cu un dublu rând de ziduri, echivalează cu o călătorie în timp.
Deși redus ca dimensiuni, satul se bucură de mare faimă printre turiști, care-l o consideră perla rurală a Alsaciei. În Riquewihr s-a născut celebrul caricaturist și ilustrator Jean-Jacques Waltz, supranumit Hansi, care a înfățișat în operele sale imaginea idilizată a Alsaciei prin afișe publicitare, machete, coperți și poze.
OBERNAI, ÎN TOPUL CELOR MAI FRUMOASE 100 DE DESTINAȚII DIN FRANȚA
Această localitate situată la 25 km de Strasbourg a fost inclusă în 2017 printre cele mai frumoase 100 de destinații pitorești de pe tot cuprinsul Franței. Capitala ținutului Sf. Otilia (Sainte Odile, sfânta protectoare a Alsaciei) dispune de un notabil patrimoniu arhitectural, între care se remarcă Piața principală (Place du Marché) cu o serie de monumente: un turn-clopotniță (datând din secolul XIII și măsurând 60 m), o Hală de cereale (vechea măcelărie din 1554 transformată în restaurant), Primăria (edificată în 1848 în stil neorenascentist), Fântâna Sf. Otilia și multe case în stil tradițional alsacian. La doi pași se găsește Fântâna cu șase găleți datând din veacul al XVI-lea.
RIBEAUVILLÉ, CEA MAI MARE AȘEZARE DE PE DRUMUL VINULUI
Cea mai mare așezare de pe Drumul Vinului alsacian se găsește la 15 km de Colmar și este împărțită în trei părți distincte – Orașul de Jos, Orașul de Mijloc și Orașul de Sus – care sunt, toate, la fel de pitorești și cu multe atracții. Strada Mare este principala arteră, măsurând vreo 2-3 km, care trece prin câteva piețe (Piața Primei Armate, Piața Primăriei, Piața Șanțului, Piața Republicii) și pe sub Turnul Măcelarilor (având un cadran solar pe fațadă), de-a lungul acesteia găsindu-se o mulțime de case deosebite. Farmecul locului este nespus!
Mai mult… / More…