Text: Adina Baranovschi
Foto: Bogdan Baranovschi
Marea aglomerare urbană din nordul Poloniei denumită Trójmiasto (Triada urbană) se compune din trei localități, una mai atrăgătoare decât cealaltă: Gdańsk (orașul hanseatic al secolelor XIII-XVII), Gdynia (portul nou) și Sopot (perla litoralului polonez).
GDAŃSK, ORAȘUL HANSEATIC
Gdańsk este cel mai important spațiu citadin al Pomeraniei, o prosperă urbe comercială și culturală. De pe șantierele sale navale a pornit, în anii ’80, mișcarea Solidaritatea care a marcat profund politica Poloniei, al cărei lider, Lech Wałęsa, avea să devină președinte al țării, peste ani. Azi e plin de forfota turiștilor atrași de artere ticsite de edificii istorice (pe Strada Lungă în Piața Primăriei, pe Strada Sf. Maria, de-a lungul râului Motława și a canalului Radunia) care sunt, în majoritate, prin excelență, bijuterii arhitectonice. Arsenalul în stil manierist olandez, transformat azi în spațiu expozițional la parter; Reședința Arthur înconjurată de case la fel de arătoase; Porțile impunătoare ale orașului (de Aur, de Sus, Verde); Primăria Nouă și cea Veche; Moara Mare (devenită azi centru comercial); Biserica Sf. Maria (cel mai mare lăcaș construit de Cavalerii Teutoni în secolul XIV, cu multe comori în interior) și alte edificii religioase din Centrul Vechi – sunt câteva dintre obiectivele de neocolit. Dar, poate, cel mai admirat monument din Gdańsk este o macara medievală din lemn, încadrată de două masive turnuri de piatră, aflată pe Cheiul Lung, chiar vizavi de roata cu gondole și de clădirile Muzeului Maritim. Vizavi este ancorat la țărm Sołdek, primul vas cu aburi construit în șantierul naval din Gdańsk după 1945.
GDYNIA, PORTUL NOU
Întemeiat între 1920-1930, acest oraș costier a fost menit a fi principalul port naval al țării deoarece Polonia nu mai deținea control asupra Gdańsk-ului la vremea aceea. Dintr-un mic sat de pescari, cum a fost până la izbucnirea primului război mondial, Gdynia a devenit un oraș cu blocuri și un important șantier/port la Marea Baltică. Pentru turiști, principala atracție o constituie cele două vase-muzeu de pe faleză, precum și Acvariul/Muzeul Marinei din imediata apropiere.
Vasul-școală „Cadoul Pomeraniei” (Dar Pomorza) a fost construit de germani în 1909 și cumpărat de flota națională din Pomerania după al doilea război mondial. Din 1972 a luat parte la diverse competiții sportive. În prezent este tras la mal pentru a fi vizitat de turiști.
Măsurând 114 m lungime, cu o mare putere a turbinelor și fiind dotat odinioară cu armament greu, vasul „Fulgerul” (Błyskawica) era în 1936 cel mai rapid distrugător din lume. A fost decorat cu distincția Crucea de Aur a Ordinului Virtuții Militare. Azi este și el piesă de colecție.
Pe lângă cele două vase-muzeu, mai trage la mal și Galionul Regina, odinioară un fel de vas al piraților, folosit acum în scurte croaziere și fiind dotat cu restaurant.
În zona portuară de agrement, mulțimea se perindă neîncetat, atrasă de frenezia specifică falezelor litorale, iar acest aspect este, de departe, principala caracteristică a Gdyniei.
SOPOT, PERLA LITORALULUI BALTIC
Stațiunea se află în golful Gdańsk și e principala destinație estivală a polonezilor. Sursă de inspirație pentru pictori și poeți, așa cum este și Balcicul pentru români sau bulgari, Sopot are o zonă centrală foarte frecventată constând într-o arteră principală (Eroii de la Monte Cassino, denumită familiar Monciak) și un ponton de lemn (Molo) în jurul cărora se desfășoară toată viața și activitatea localității.
Monciak este promenada favorită cu magazine, baruri, restaurante și câteva hoteluri. Lungă de vreo 600 metri, cunoaște un permanent aflux de turiști. La mijloc se află așa-numita Casă curbată, un imobil avangardist ridicat în 2004 și care a devenit o imagine emblematică, alături de vestitul ponton de lemn, care atrage ca un magnet. De pe el avem priveliști de neuitat cu marea și scuarul principal (Piața Balneară) unde au loc concerte și diverse manifestări artistice. Inițial, pontonul, ridicat în 1827, avea numai 150 metri lungime, actuala dimensiune (peste jumătate de kilometru) căpătând-o în 1928. Dincolo de calitatea lui de Corso, e și punct de ancorare a ambarcațiunilor haioase (cum e Vasul Piraților), a iahturilor personale și a navelor ce ajung în Sopot.
Aflat lângă plajă, imperialul Grand Hotel e o mărturie a vremurilor glorioase de altădată, numeroase personalități poposind aici: Charles Aznavour, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Charles de Gaulle, Fidel Castro.
Pavilionul Balnear și Turnul Farului, de 30 metri înălțime, completează atracțiile unui loc unde merită să petreceți un sejur de neuitat.