Un comentariu de Eugen MATZOTA
Dacă oamenii politici nu înţeleg că trebuie să se angajeze pe drumul unor reforme constituţionale, statul nu va mai putea supravieţui.
Acesta este avertismentul raportului „Nodul gordian al Bosniei – Bosnia’s Gordian Knot: Constitutional Reform”, raport produs de International Crisis Group (ICG), unul dintre cele mai influente think-tank-uri internaţionale. ICG este specializat în prevenirea şi rezolvarea conflictelor. Practic, acest raport scoate în evidenţă starea precară de sănătate a democraţiei din Bosnia.
Sigur că accesul la Uniunea Europeană este blocat de această constituţie, dar se pare că toate discuţiile din 2009 încoace nu au dus la niciun rezultat.
Marea problemă, care este, am zice noi, una specifică zonei Balcanilor, este cea a înverşunării atunci când este vorba de probleme naţionaliste. Depinde de atitudinea politicienilor dacă ţara va urma drumul integrării europene sau se va dezintegra printr-un proces care, după experienţele anterioare din zonă, nu va fi unul paşnic.
Instituţiile bosniace de la toate nivelurile par a fi extrem de ineficiente. Cât despre politicieni, aceştia par a nu înţelege nimic şi continuă a fi imuni la orice fel de presiuni, interne sau internaţionale.
Instituţiile bosniace de la toate nivelurile par a fi extrem de ineficiente. Cât despre politicieni, aceştia par a nu înţelege nimic şi continuă a fi imuni la orice fel de presiuni, interne sau internaţionale.
Oricum, aceşti politicieni opaci la problemele reale ale ţării trebuie să înţeleagă că nu se poate mai departe aşa. În contextul în care alegerile viitoare au loc în 2014, modificarea acestei constituţii rasiste trebuie făcută rapid.
Altfel, alegerile vor fi invalidate de către Uniunea Europeană, iar Bosnia-Herţegovina ar putea deveni doar o amintire.
„Bosnia trebuie să utilizeze hotărârile europene ca o rampă de lansare spre o arhitectură constituţională modernă”, spune Marko Prelec, Director al Crisis Group’s Balkans Project. „Nu ar trebui să amâne luarea de măsuri de reformă, dar va fi un proces lung, iar următorii paşi vor decide dacă ţara supravieţuieşte să se mute spre Europa sau incepe un proces de dezintegrare.”
„Constituţia Bosniei nu numai ce în ce mai este un obstacol în calea aderării la UE, dar se opune, de asemenea, relaţii sănătoase între regiunile ţării şi a comunităţilor”, spune Sabine Freizer, Director Crisis Group’s Europe Program. „În cele din urmă, Bosnia trebuie să se mute către un federalism teritorial mai puternic, fără o componentă etnică explicită”.
Iată cum intersele meschine politicianisme, fără vreo viziune strategică, pot duce, într-un final ce nu este dorit, probabil, de nimeni, la dispariţia unui stat vecin cu noi, de-aici din Balcanii veşnic nemulţumiţi…