Site icon ALTculture Magazine

apele

de corina dașoveanu
(FRAGMENT)

… o măritase mă-sa de mică, de… Nici nu știa să-și facă bine coadele singură…
Pe la doișpe ani, venise unu’ al’e Uscatu’, de bea cu ta-so la mat, ș-o ceruse. Ăsta era un ăla deșirat și bălan, umbla toată ziua prin sat cu căruța și mai căra pe la oameni te miri ce, ba sacii la moară, ba niște coceni de la locurile lor, la ăi de n-aveau cu ce să le care. Că nu-i plăcea munca la câmp.
Să cam trecuse, bătea spre 30, din dragoste nu-l luase niciuna, că era cam încet, tăcea ca prostu’ și rămânea așa… și se uita. La ce, nu știa nimeni, îi mai zicea câte unu’: „hai, bă Mărine, iar rămăsăși cu ochii pă tânjală?”. Era și cam urâțel, trăgea d’un ochi spre-n afară, că-l scăpase mă-sa când era mic din pat drept în cap și-i fugise ochiu’ntr-o parte. Fugeau fetele de el și râdeau : „fa, ăsta adoarme până te nimerește…” Și rămăsese tomnatic.
Acu’, de fo doi ani prinsese și el un pic de cheag, că făcea cărăușie. Murise ta-so mare Pătru și-i lăsase lui căruța și pe Nalba, o iapă zdravănă și cuminte. De stat, stătea doar cu mă-sa, o aia mică și uscată de muncă, că ta-so murise, îl aduseseră într-o zi în bătătură oamenii mort, mai mult bucăți, că-l călcase boieru’ cu otomobilu’ și pe el, și pe fo trei oi prăpădite de le păștea toată ziua mai la deal de sat. Că ș-ăsta, ta-so de, n-auzea cu stânga și puteai să zbieri la el până te dureau mațele, că dacă erai pe partea aia și nițel mai departe, nimic n-auzea. Și n-auzise amărâtu’ clansonu’, că boieru’ mergea tare cu otomobilu’. Și-a dat peste el, terci l-a făcut.
Mărin avea cam zece ani când murise ta-so și mergea pe-a patra la școală, da’ mă-sa nu-l mai lăsase, l-a oprit acasă să aibă grijă de orătănii și de bătătură cât era ea la câmp. Se-nvățase Mărin să stea. De la ta-so rămăsese prin casă un fluier. Și singur a învățat să zică din el. Bă, da’ cânta… Făcea el cântece, nu d’alea ca la horă, ci d-alea de ți se zbârlea pielea pe tine, de te mirai de unde le scoate. Că ziceai că s-aud pădurile când cânta el. S-așeza seara pe prispă și-ncepea din fluier până adormeau și câinii. Mă-sa l-a lăsat, că-l știa încet, s-a gândit că o mânca și el o pâine când s-o face mare de pe urma fluierului pe la nunți, că altceva… Da’ nu. Nu s-a lipit de Mărin gândul ăsta.
Pe la șaișpe ani a văzut-o pe una, Fica, frumoasă foc a dracu’, da’ n-a îndrăznit să-i zică din gură de drag ceva. Se mai uita și-ntr-o rână, săracu’…

Se opri nea Florea. Rămase cu ochii în țărână, de parcă plecase de-acolo dintre ei. Ăștelanți, cu gurile căscate, așteptau. Pe unu’ mai cu trânci pe el, nu-l ținu gura:

… asta era cam cu un an mai mică decât el, dar așa la trup și la căutătură ‘ceai că are spre 20, că-i ardeau ochii în cap, niște ăia negri, de-i ameța și p’ăi mai potoliți din sat. Îi cam luaseră frica muierile și-și fereau bărbații de ea, o vorbeau de rău și din „curvă” n-o scoteau, da’ d-aia îi întărâtau p-ai lor și mai rău. Da’ asta, Fica, era cuminte încă. Știa ea că e frumoasă, da’ nu se dădea și nici nu îndrăznea să ridice ochii la horă, c-o bătea mă-sa de-o zvânta.
Și lu’ Mărin tocmai Fica îi căzuse cu tronc. Că Paulina, mă-sa, îi și zicea : „bine, mă maică, tocmai p-asta ți-a cășunat șî ție? Mai e șî săracă, dăcât cu trențele din ladă vrei s-o iei? Da’ nu te ia ea, maică, nu te ia, că până crești tu de însurătoare, o ia alțî mai făcuți.”
Mărin, din galben și puțin ce era, se făcuse străveziu de slab, se prăpădea după ea, că ținea în el, nu s-arăta. Nu știa nimeni, doar mă-sa-l citise și-l descususe. Și-i spusese ei, că nu mai putea. Asta-l văzuse că rupea fluieru’ de cântece și înțelesese că nu e d’a bună. Și i-a zis și ea, ca mamă, ca să-l astâmpere, da’ mai rău i-a făcut. Îl găsea seara, când venea ea de la câmp, băgat în odaia de la drum, cu ochii pe geam, să nu-l vază nimeni d-afară, cum stă și pândește pe linie să treacă Fica la fântână, să ia apă pentru găini și pentru animale. În curte la ei se uscau de sete și de foame orătăniile, că Mărin uita de ele și de tot, nici nu mai îndrăznea să se ducă să le aducă apă de la fântână, de l’a’le Burtea din drept, de frică să nu dea nas în nas cu fata. Că nu știa ce se face cu o fată. Ce să-i spună, dacă să o întrebe ceva, dacă nu… Era prost, ce mai…

De, ținu ceva timp și asta. Fo trei ani. Că ăsta, Mărin, se-nvățase să-și facă născociri de dragoste în cap, singur toată ziua prin obor. Încolo, în spatele casei, spre al’e Magaoaie, aveau un petec de vie și el acolo se băga vara, se lungea printre rânduri și-l apucau închipuirile cu Fica. Aoleo, tată, ce făcea cu ea… Prima dată i-a fost frică și să-și închipuie. Pe urmă, dacă a văzut că în mintea lui Fica aia ar vrea și ea, a prins curaj…

Exit mobile version