și ce era să fac? – ALTCULTURE MAGAZINE●68●4/2023
De Dorina Șișu

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!
Îți place? VINO CU NOI!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania
și ce era să fac? - ALTCULTURE MAGAZINE●68●4/2023
De Dorina Șișu
și ce era să fac? – ALTCULTURE MAGAZINE●68●4/2023
De Dorina Șișu

și ce era să fac?

înainte de-a mă preface nebun
am încercat să înțeleg lumea
dar lumea a judecat viața ca pe o crimă
și ce era să fac?
mi-am pus veșminte de cerșetor și am încercat să învăț din nimicuri
dar viclenia pândea la fiecare colț de stradă
am recunoscut că nu sunt nebun
că numele-mi este Odiseu
potrivit cu hainele mele rupte și murdare
înainte de-a mă face urât
nu știam să mă deghizez în ființă
eram o normalitate de stare și firi trecătoare
dar curajul m-a vândut fricii
și uite așa am fugit în tălpile goale
peste toate gunoaiele lumii
cu bolovani aruncați în spinare
crezând că am să uit ori am să fiu un nebun fericit
fără să-mi aduc aminte de mine de-atunci, de-acum…
și ce era să fac?
am ridicat din aventura aceasta o cetate
peste care nici eu nu mai pot trece…

și ce era să fac? - ALTCULTURE MAGAZINE●68●4/2023
De Dorina Șișu
și ce era să fac? – ALTCULTURE MAGAZINE●68●4/2023
De Dorina Șișu

un om de unică folosință

calci în trădări în fiecare zi în drumul tău spre muncă. trădările de pe trotuar sunt ale oamenilor care scuipă. mereu am vrut să le atrag atenția. îmi imaginez că pun mâna pe trădător și-i spun zâmbind: ”te-am prins. acum plătește”. și-l puneam apoi să adune cu mâna toate celelalte trădări ale semenilor săi. și tu ai fost trădat și totuși scuipi. te miri? vrei altceva mai cu stil, mai cu viață? mi-a spus pescarul, joia trecută când am dat pe la el să-i duc un coniac, mi-a spus că și McCormac l-a trădat pe doi pești. cum care McCormac? ăla de-l vezi duminica la biserică, roșcat și prost îmbrăcat, de cântă-n cor. ei bine, ăsta l-a vândut pe pescar. asta-i chestiune delicată zic. adică ei au copilărit și-au băut tinerețile în același pub timp de 60 de ani. și tot joia trecută îmi povestea pescarul că oamenii te folosesc. ești o unealtă adică. „ești băiat deștept și-ți dai seama la ce mă refer. viața, băiete, viața e gratuită. în rest, totul se vinde”, așa mi-a zis. nu eu, că eu nu știam asta, dar când mi-o mai zice încă un prăpădit care arată exact ca mine, parcă mă și bucur că nu sunt singur.
și calci pe afurisitele de trădări și gândești în naivitatea ta cu suflet de copil, că poate le pare rău. și număr până la trei și iar număr până la trei, doar-doar să scap de apăsarea asta fanatică care-mi sapă cancere în sânge. și sângele numără și el. numără secundele pe care le pierzi degeaba. înțelege că nimeni nu e adevărat. nimeni + nimeni formează un pătrat într-o mare de oameni beți. beția marilor puteri. beția prostituției. beția furtului. beția minciunilor. beția paradoxurilor. beția trădărilor. punct. numără până la 10 și fă-ți un plan de evadare. evadează în departele ființei tale și poate că vei mai găsi o urmă de adevăr curat care să te facă să reziști . să reziști până mâine când speri ca cineva să spele străzile de flegmele trădătorilor.
îți pui mâna pe frunte și oftezi. îți zici: n-am ce să mai fac. și chiar nu ai. dar tu speri. nebunule! speri. dar, cred că e ca atunci când faci baie; ești curat câteva ore, apoi iar se pune praful pe tine. trădătorii sunt ca virușii de răceală, ca pandemiile astea la modă, ca puricii, păduchii, gropile de gunoi interminabile, sunt mulțimea infinită care se înmulțește și trăiește în caz de accident nuclear.
unu, doi, trei, patru și…să-mi trag palme, cineva mă strigă, cineva mă caută în portofel, cineva îmi fură banii, cineva îmi fură planuri, cineva mă minte, altcineva se uită la toți acești cineva și le cere socoteală: „prea leneși sunteți, leproșilor! aduceți mai mult, mai repede, mai cu talent slugilor! și tu aștepți ca prostu’ să se facă dimineață și să speri că vezi o lume nouă.
ești în trădare până la gât. îți vine să-ți plângi singur de milă. durerea ta a devenit ușoară ca o pană. trezește-te! mergi înainte și taci. fă pașii mari. așa. unu, doi, trei, patru. șttt, nu te opri, nu te uita în ochii lor. taci, nu le răspunde la salut. numără, numără.


ACASĂ
Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:
Cărți ONLINE
Readings in English
AMAZON Books