ALTCULTURE MAGAZINE ||| 57 ||| 5/2022 |||
Noua Ordine Culturală (IX)
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

Muzica — cea mai divină și spirituală dintre arte*

Așa este considerată muzica de către unul dintre Mahatma,** acesta fiind vehiculul adecvat pentru noua stare de spirit. La începutul anilor 1950, evoluția tehnologiei îi permitea oricărui tânăr să-și ia radioul și s-asculte muzica preferată oricând și oriunde.

Pentru adolescenți, aceasta era muzica lor, pentru părinții acestora, doar o sursă de zgomot. De-a lungul anilor, tehnologia joacă un rol important în schimbarea gustului muzical, de la radio-transistor până la sistemul stereo, de la Walkman la iPod.



Muzica lui Jimi Hendrix, Bob Dylan, the Beatles și a altora, este asociată cu era Pești-Vărsător (1433-3574) cu un punct culminant în Scorpion în 1970. După cum subliniază Richard Tarnas în cadrul atelierelor sale de muzică și astrologie, muzica anilor 1960-1970 a fost o combinație de medium/ambianță electric/electrică Uranian/Uraniană (tipic pentru Vărsător) și un beat de tip Rock&Roll sexual (tipic pentru Scorpion).***

*** https://macroastro.wordpress.com/2012/07/18/waiting-for-ages/

Dar acesta era numai începutul.

Tinerii care nu erau în largul lor în timpul adunărilor de la biserică, simțeau nevoia de a se reuni în comunități mult mai mari.

Astfel, apariția, pe la mijlocul anilor 1960, a amplificatoarelor de mare putere, de peste 300 de wați pe canal, a schimbat literalmente decorul, și astfel concertele gigantice au devenit un fel de biserică de tip New Age.

Deodată, au devenit posibile imense concerte live, implicând o comunitate de persoane care împărtășeau aceleași valori și aceleași idealuri.

Mersul la un asemenea concert satisfăcea astfel necesitatea sau dorința de a fi împreună, într-un soi de fraternitate.

De aici, doar un pas până la marile comunități reunite la Woodstock, unde erau împărtășite și adulate noile idei ce veneau dinspre filosofiile Orientului. Valorile Teosofiei își găsesc astfel locul acum, într-o comunitate tot mai numeroasă, care vrea să facă dragoste, nu război.

Da, cântăreții de Rock&Roll nu erau la începuturi prea atenți cu versurile cântecelor lor. Acest lucru se va schimba dramatic ceva mai târziu, când chiar și The Beatles s-au dus în India să lucreze departe de lumea occidentală.

Astfel, acolo unde bisericile au pierdut după război, rămânând la fel de impozante, dar goale, a reușit muzica Rock& Roll, ca o nouă stare de spirit.

NOTE

* The Mahatma Letters to A. P. Sinnett, Theosophical University Press Online Edition, Letter No. 24b
** Mare înțelept care a renunțat la o dezvoltare spirituală ulterioară pentru a-i ajuta pe cei care sunt mai puțin avansați.
*** https://macroastro.wordpress.com/2012/07/18/waiting-for-ages/

VA URMA
Fragment din cartea TEOSOFIA, ULTIMUL RĂSPUNS



ACASĂ

 

De citit în limba română:

Readings in English

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Did you like it? DONATE THANK YOU!

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania