Jocul vieții și al morții
De Corina Gheorgheza

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

Jocurile au fost mult timp o prezență convingătoare în mitologie. Originile războiului Kurukshetra dintre Kauravas și Pandavas în poemul epic “Mahābhārata” încep de la un joc de zaruri.

Jocul vieții și al morții
Jocul vieții și al morții

Mitologul David L. Miller a explorat abordarea lui Joseph Campbell față de mit și intersecția acestuia cu jocurile în cartea sa “Zeii și jocurile”. Apoi, desigur, există jocul ciudat care servește drept catalizator pentru Sir Gawain și Cavalerul Verde, povestea arturiană bazată pe poemul epic din secolul al XIV-lea.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu mitul: este o poveste interesantă, în care un cavaler verde apare la curtea lui Arthur și propune un joc interesant. Îl provoacă pe orice om să-l lovească cu toporul și apoi să-l întâlnească un an mai târziu la Capela Verde, unde îi va întoarce favoarea. Sir Gawain pășește înainte, mânuiește toporul și îndepărtează imediat capul misteriosului cavaler.

Călătoria lui Gawain la Capela Verde și confruntarea sa climatică cu cavalerul sunt pline de motive mitice și momente de provocare simbolică. Rezistând explicațiilor definitive, așa cum fac de obicei miturile bune, interpretările și reluările poveștii au continuat până în prezent.

O nouă redare, intitulată corect Cavalerul Verde, va ajunge si în cinematografe cât de curând.

Povestea Cavalerului Verde l-a interesat și intrigat și pe Joseph Campbell. În “Măștile lui Dumnezeu: Mitologia Occidentală”, el menționează “atacul dureros”un element cheie țesut pe pânza legendelor arturiene precum Cavalerul Verde.

Discutând despre tradiția arturiană, Campbell spune că „legenda se referă la restaurarea unui pământ distrus printr-un atac dureros aplicat regelui său de o mână nevrednică, care a intrat în posesia unei lance sacre, care în versiunile ulterioare ale legendei este identificată cu lancea care a străpuns coasta lui Hristos.”

Jocul vieții și al morții
Jocul vieții și al morții

Ideologii concurente precum acestea din tradițiile creștine și păgâne își croiesc drumul în spirală prin toată mitologia arturiană.

După cum sugerează Campbell, lumea lui Gawain este definită de rană și durere. Este o lume în care instituțiile au fost puse sub acuzare, dar problemele vieții și ale morții sunt uneori tratate ca un joc. Nu trebuie să ne străduim prea tare pentru a vedea propria noastră reflecție alegorică în poveste.

În noua iterație cinematografică a poveștii, Gawain este un om care caută să se redefinească. El caută o nouă poveste, o poveste în care nu este cunoscut doar ca rudă a lui Arthur. Ceilalți cavaleri de la masă au toți poveștile lor de aventură și cavalerie, dar el nu.

„Conceptul de cavalerie în raport cu un tânăr care își dă seama ce tip de om va fi, a reprezentat rădăcina acestei povești pentru mine”, spune regizorul filmului The Green Knight, David Lowery.

Jocul vieții și al morții
Jocul vieții și al morții

Subiectul este prezent în textul original, dar este ceva care face ca această poveste să fie incredibil de oportună. Gawain se află într-o căutare epică spre realizarea valorii integrității personale.

Am putea spune că Gawain este un bărbat rănit, care încearcă să determine ce înseamnă să fii onorabil și să găsești un sens într-o lume ranită. Jocul pe care Cavalerul Verde i-l propune lui Gawain pare să ofere o cale spre vindecarea propriei răni.

Chiar și astăzi, vedem indivizi atrași de tot soiul de jocuri care ar putea oferi un remediu pentru rănile lor. Aceste jocuri iau forme variate în cultura noastră: politică, social media sau sport, pentru a numi doar câteva. La fel ca Gawain, oamenii se angajează în orice joc care să le ofere un balsam pentru rănile lor.

În “Romance of the Graal”, Campbell continuă să exploreze numeroasele provocări din jocul pe care Gawain îl angajează și cum se intersectează cu acele valori pe care le menționează Lowery. „Se referă la cele două mari tentații – cea a poftei de viață și cea a fricii de moarte. Acestea sunt aceleași tentații cu care se confruntă și Buddha. Ceea ce avem aici în aceste aventuri cavalerești sunt aventuri spirituale, iar testele sunt cele legate de poftă și frică.

“Gawain nu a cedat tentației lui Kāma, zeul Dorinței și simțise doar un pic de frică la marginea morții (zeul Māra). Era neînfricat, dar nu fără vină. La urma urmei, el a fost om, și s-ar putea spune ca asta este ceea ce îl ține în lume”, spune Campbell.

S-ar putea sugera că ceea ce găsește Sir Gawain la finalul jocului, în confruntarea sa finală cu Cavalerul Verde, este – chiar pe el însuși. Sfântul Graal care așteaptă la sfârșitul atâtor povești mitice este, așa cum a spus și Campbell atât de des, o referire la sine, deoarece toate simbolurile mitologice indică potențialitățile spirituale din interiorul individului.

Cavalerul Verde ne întrerupe mereu pe parcursul călătoriei vieții noastre. El ne propune un joc pe care îl putem accepta sau il putem refuza. Este un joc al morții și al învierii, un joc despre descoperire și un joc care ne oferă posibilitatea de a descoperi comoara îngropată adânc în fiecare din noi.


ACASĂ

 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe,
cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
RO46INGB0000999911598179, ING Bank,
RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English