Noua Ordine Culturală (V)
De Eugen Matzota

ECOULTOUR le mulțumește tuturor celor care sunt alături în lupta pentru educație și cultură!

WELLBORN
Sănătatea trebuie să fie o stare continuă!
SOTER

Când Luna se găsește în Casa a Șaptea
Și Jupiter e pe o linie cu Marte
Atunci pacea va călăuzi planetele
Iar dragostea va cârmui stelele
Aceștia sunt zorii Erei Vărsătorului.*


Acestea sunt câteva versuri din Hair, un spectacol cu premiera pe Broadway în aprilie 1968, care a avut 1750 de reprezentații, foarte reprezentativ pentru contracultura hippie și pentru revoluția sexuală a anilor 1960. Multe din cântecele sale, purtătoare ale unor puternice mesaje îndreptate împotriva Sistemului, au devenit imnuri ale mișcării împotriva războiului din Vietnam din acele zile.

În domeniul artelor, s-a produs o revoltă împotriva conservatorismului muzicii clasice, dificil de înțeles de către masele largi de oameni, și apare muzica pop și rock.

Concomitent, în toate domeniile artei, elementele pop s-au insinuat în asemenea mod încât să ofere acces la artă maselor largi, și nu audienței de nișă. Exemplele sunt numeroase: Andy Warhol în pictură, noi tehnici de expresie, democratizarea expresiei în toate modurile posibile.

Desigur că există o mare diferență între pop și rock ca manieră de exprimare a sentimentelor, dar mesajul și direcția acestora este cam același: revolta împotriva Sistemului.

Astfel, cele două tipuri de exprimare aparțin aceluiași fenomen mai amplu, numit ”contracultură”, care cuprinde, printre altele, Mișcarea pentru Drepturi Civile, Noua Stângă, Feminismul, sau Protecția Mediului Înconjurător. Din punctul de vedere al culturii și stilului de viață, Contracultura acoperă Mișcarea Hippy, drogurile recreaționale, revoluția sexuală, arta de avangardă și anti-arta, New Music, film și tehnologie, RELIGIA, SPIRITUALITATEA și OCULTISMUL.

VA URMA
Fragment din cartea TEOSOFIA, ULTIMUL RĂSPUNS


NOTE:
* Hair Soundtrack – Aquarius

ACASĂ

 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe, cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI – RO46INGB0000999911598179, ING Bank, RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it? DONATE THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English