De Eugen Matzota

„Se spune despre mișcarea New Age că se întemeiază, într-o măsură considerabilă, pe doctrinele și ideile prezentate de Blavatsky și contemporanii săi. ‘Nicio altă organizație sau mișcare nu a contribuit cu atât de multe componente la mișcarea New Age ca Mișcarea Teosofică. Mișcarea Teosofică constituie forța majoră în procesul de diseminare a literaturii oculte în Occident în secolul XX.”*


Contextul

După cel de-al Doilea Război Mondial, noile generații vor ALTCEVA, nicidecum ceea ce părinții lor au îndurat cu stoicism. Copiii nu mai vor valorile părinților, nici același Sistem care impunea un anumit fel de viață.

Tinerii anilor 1950 nu mai sunt satisfăcuți de ceea ce Biserica închistată în dogme încearcă să le ofere, fără a le da nimic, de fapt. Noi concepte spirituale vin dinspre Orient și Teosofia este acum pe val, cum se spune.

Astfel, acolo unde bisericile au dat greș în anii 1950-1970, devenind niște spații goale, a reușit muzica Rock& Roll, ca stare de spirit.

New Age, Noua Eră, Noua Ordine?


Greșeala, în orice formă posibilă, încercuiește omenirea , încercând să înăbușe în spiralele sale aducătoare de moarte orice aspirație către adevăr și lumină.
Dar Greșeala este puternică doar la suprafață, fiind împiedicată în mersul ei de către Natura Ocultă să avanseze mai departe; căci aceeași Forță Ocultă încercuiește întregul glob pământesc, în toate direcțiile, nelăsând nevizitat nici cel mai întunecat colț al acestuia.
Și, fie ca fenomen, fie ca miracol, prin puterea spirituală sau prin lucrare bisericească, Ocultismul va avea câștig de cauză, înainte ca era actuală să atingă triplul septenar (sistem de notație bază 7) a lui Saturn al Cercului Occidental din Europa, cu alte cuvinte – înainte de sfârșitul secolului XXI, A.D.”

“Collected Writings of H.P.B.”, TPH, USA, vol. XVI, p. 27.

Contextul în care se manifestau învățăturile de tip New Age a devenit cunoscut în anii 1970, dar rădăcinile sale sunt mai profunde, modelându-se în timp ca o reacție împotriva Sistemului.

Pe lângă influența exercitată de învățăturile teosofice, trebuie sa mai luăm în considerație și faptul că nici creștinismul, nici umanismul secular nu mai reușeau să țină pasul cu timpurile.


În consecință, oamenii, și în mod special noile generații, se vedeau nevoiți să caute în altă parte îndrumare spirituală și morală.

NOTE:

* Rogers, Mark, The Esoteric Codex: Theosophy I, lulu.com, 2014 – P. 160, citing Melton, Gordon J. (Sr. ed.) (1990). „Theosophical Society”. New Age Encyclopedia. Farmington Hills, Michigan: Gale Research. pp. 458–461.

ACASĂ

 

Îți place ce-am făcut până acum?
Ajută-ne să mergem mai departe,
cu atât cât poți.
Leu cu leu s-a construit Ateneul.

Asociația ECOULTOUR – OAMENI, FAPTE, IDEI
RO46INGB0000999911598179, ING Bank,
RO21BTRLRONCRT0287053901, Banca Transilvania

Did you like it?
DONATE
THANK YOU!

De citit în limba română:

Readings in English