ALTculture 5/2019 – Casele pictate din regiunea Bodensee (II)

Casele pictate din regiunea Bodensee
– fabuloase lecții de istorie renană și mitologie antică

Casele istorice din Schaffhausen

Turiștii familiarizați cu spațiul german vor fi remarcat, în călătoriile lor, tot felul de clădiri cu fațade pictate laborios, ca niște veritabile opere de artă. Și românii au așa ceva, dar sunt mai degrabă edificii religioase (între care se remarcă bisericile pictate bucovinene). Nemții și elvețienii din regiunea lacului Konstanz (sau Boden) au însă tot felul de imobile, ocupate în prezent de instituții sau de persoane particulare, admirate îndelung de oaspeți. Și cum să nu fie așa?, de vreme ce le încântă ochii prin scenele zugrăvite, prin coloritul viu, prin ineditul poveștii descrise în imagini și prin multe alte detalii/elemente arhitectonice deosebite, cum ar fi balconașe și bovindouri ori stucaturi și sculpturi de mare rafinament artistic.
Puteți admira mai jos câteva asemenea bijuterii cu fresce de la granița teritoriilor elvețian și german separate de Rin.

Text: Adina Baranovschi

Foto: Bogdan Baranovschi


Stein am Rhein

La 25 km de Schaffhausen se găsește un giuvaier de arhitectură medievală al cărui nume înseamnă literal „Piatra de pe Rin”. Localitatea Stein am Rhein este unică în Elveția prin aspectul arhitectural, vizibil mai ales în Oraşul Vechi (Altstadt).

ALT.culture_05.2019 50-51.png

Aici sunt clădiri magnifice, cu picturi exterioare ca nişte veritabile opere de artă, pe care le poţi „savura” ca într-un muzeu în aer liber. Prin anii ’70 tot centrul istoric a fost restaurat, datorită acestui fapt oraşului fiindu-i atribuit un important premiu pentru conservarea moştenirii arhitecturale. De pe aceste fresce ilustrând scene biblice, istorice, mitologice şi fapte de viaţă (festivaluri, meşteşuguri, poveşti hazlii) în culori vii şi nuanţe plăcute privirii, putem afla multe despre istoricul acestei aşezări întemeiate în jurul anului 1000 de regele Heinrich al II-lea.

Cele mai admirate clădiri sunt:

ALT.culture_05.2019 54-55.png

Casa Vulturul Alb (Weisser Adler) din Piața Primăriei (Rathausplatz) este o mostră de rafinament artistic, frescele sale datorate lui Thomas Schmid și datate în jurul anului 1520 fiind considerate cea mai veche lucrare de acest gen, supraviețuitoare a Renașterii, din Elveția. Abundând în motive mitologice inspirate din Decameronul lui Boccaccio, această clădire este un reper al așezării de pe Rin.

ALT.culture_05.2019 56-57

Casa Soarelui (Sonne) din sec. XVI se remarcă prin vizualitate picturală (deși frescele cu motive antice grecești din epoca lui Diogene și a lui Alexandru cel Mare sunt de dată recentă, din sec. XX) și prin balconașul de secol XVII. Azi, aici funcționează un restaurant.

ALT.culture_05.2019 58-59

Casa Cornul Negru (Schwarzes Horn) datează din 1476, se remarcă prin fresce mitologice, medalioane florale și vegetale, iar mansarda este garnisită cu bârne de lemn.

ALT.culture_05.2019 62-63.png

Casa Boul Roșu (Roter Ochsen) se numără printre cele mai vechi din oraș (1466) și se remarcă printr-un balconaș tipic și, desigur, picturi pe fațadă, la loc de cinste stând motivele animaliere.

ALT.culture_05.2019 64.png

Clădirea Primăriei (Rathaus) domină piața centrală și se remarcă prin turnul cu ceas și minunatele fresce atât de pe partea din față, cât și de pe laterale.

 


 

Mai mult… / More…

Cărțit de la LIBRIS

 


cropped-logo-mandello-333.png


wp-image-1540297791